Felavatták a legnagyobb orvosi kannabiszültetvényt

MTI

2016. január 22., péntek 00:15, frissítve: péntek 08:04

Hivatalosan felavatták Latin-Amerika legnagyobb orvosi marihuánaültetvényét Chilében.

A Santiagótól 275 kilométerre délre lévő, Colbún kisvároshoz tartozó, 6900 palánta nevelésére alkalmas terület mintegy négyezer páciens igényeit szolgálja ki – közölték az illetékesek.

A colbúni a második ültetvény Chilében, a projekt első állomásaként a fővárosban, titkos helyszínen alakítottak ki egy kisebb, kísérleti jellegű ültetvényt. Az új ültetvény felavatásával egy időben a chilei parlament vitát folytat a kis mennyiségű marihuána termesztésének és személyes fogyasztásának legalizálásáról.

A tervek szerint 1,65 millió tonna mariuhánát termelnek a területen március és május között a kormány mezőgazdasági felügyeletének ellenőrzése alatt.

A La Tercera című lapnak a projekt mögött álló alapítvány képviselői elmondták, hogy több laboratóriummal és egyetemmel dolgoznak együtt kannabiszon alapuló terápiák kidolgozásában, amelyek segíthetnek a betegeknek többek között a krónikus fájdalmak, rákbetegségből következő komplikációk és az epilepszia enyhítésében.

Uruguayban 2013-ban legalizálták teljesen a marihuánát, az úttörő lépést az egész világon figyelemmel kísérték. Egy mexikói bíróság novemberben nyitotta meg az utat korlátozott mennyiségű kannabisz legális termesztése előtt. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök decemberben írta alá az orvosi marihuánát legalizáló rendeletet, leszögezve, hogy a kormány továbbra is harcol az illegális termesztés és a drogkereskedelem ellen.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.