Felnőtteknél is agykárosodáshoz vezethet a zikaláz

MTI

2016. március 11., péntek 12:44

Felnőttnél is okozhat súlyos agykárosodást a magzati agykárosodással összefüggésbe hozott zikavírus – figyelmeztettek francia kutatók.

A szakemberek egy 81 éves férfi esetét ismertették a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban. A férfit januárban vették fel egy Párizs környéki kórházba röviddel azután, hogy visszatért egy hónapos csendes-óceáni hajóútjáról. A heveny lázas, részlegesen bénult, félkómás állapotban lévő férfinél meningoencefalitiszt diagnosztizáltak, vagyis az agyhártyák betegsége átterjedt az agyállományra is. Az orvosok a férfi gerincvelőjében mutatták ki a zikavírust.

„Tudomásunk szerint ez az első ilyen bemutatott eset” – hangsúlyozta Guillaume Carteaux, a tanulmány társszerzője, a beteget kezelő orvos az AFP francia hírügynökségnek.

A zikavírus jelenléte nem bizonyítja azt, hogy ez a vírus okozta a betegséget, de mint Carteaux közölte, ez esetben más fertőző – virális és bakteriális – okokat kizártak.

Azóta javult az állapota a betegnek, aki az Új-Kaledóniát, Vanuatut, a Salamon-szigeteket és Új-Zélandot érintő hajóút során jó egészségnek örvendett.

„Az orvosoknak tudniuk kell, hogy a zikavírus kapcsolatba hozható a meningoencefalitisszal” – írta a francia tudóscsoport.

A gerincvelő-gyulladáshoz is köze lehet

Egy másik francia orvoscsoport a Latin-Amerikában és a karibi térségben járványszerűen fellépő zikavírust a gerincvelő-gyulladással (mielitisz) hozta összefüggésbe. Egy Guadeloupe karibi szigeten élő, 15 éves lánynál mutatták ki a zikavírust a vérben, a vizeletben és a gerincvelő-folyadékban.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a gyanú szerint kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, valamint előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillain–Barré-szindrómát is, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Brazíliát sújtja leginkább a zikaláz, 1,5 millió fertőzöttet tartanak számon, és a vizsgált több ezer csecsemő esetében 745-nél igazolódott a kisfejűség. Százötvenhét baba meghalt a betegség következtében a brazil egészségügyi tárca csütörtökön közzétett adatai szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 41 országból jelentettek tavaly óta zikalázas eseteket és kilencből a Guillain–Barré-szindróma növekedését. A mikrokefáliás és más csecsemőkárosodásos esetek számának növekedéséről eddig csak Brazíliából és Francia Polinéziából érkeztek jelentések.

A szerkesztő ajánlja