Feltárták az őshüllők „gyorsforgalmi útját”

TK

2012. január 20., péntek 06:39

Dinoszauruszok „gyorsforgalmi útját” tárták fel amerikai paleontológusok Colorado államban, a „főútvonalat” az őshüllők 98 millió évvel ezelőtt használták.

A felfedezésről a Cretaceous Research című folyóirat februári számában jelenik meg tanulmány.

„A gyorsforgalmi út Colorado észak-keleti részén, Boulder mellett kezdődik, és keletre, Új-Mexikó középső részén, Tucumcari mellett fejeződik be” – magyarázta Martin Lockley, a tanulmány társszerzője. Hozzátette, hogy a kréta korban ez tengerparti síkság volt. Az útvonal a Niobrara-tenger, a kréta korban az észak-amerikai kontinenst kettéosztó beltenger mellett húzódott, a környezet a jelenkori Mexikói-öböl térségére emlékeztetett – olvasható a Discovery News hírei között.

A kutatók 350 fosszilizálódott lábnyomot fedeztek fel, amelyeket többféle dinoszauruszfaj egyedei, valamint krokodilok és pteroszauruszok, azaz „szárnyas gyíkok” hagytak hátra. A korábban a térségben felfedezett lábnyomokkal együtt számuk meghaladja az ezret.

Az Ornithopoda (madárlábúak) alrendjébe tartozó növényevő dinoszauruszok, nagy valószínűséggel az Iguanodonokhoz hasonlatos, nagytestű őshüllők voltak a „gyorsforgalmi út” leggyakoribb használói. Jellegzetességük a nagy, hegyes hüvelykujjtüske volt, amelyet feltehetően a ragadozók elleni védekezésre és az élelem összegyűjtésére használtak.

Megfordultak itt a 9 méteres ankiloszaurusz, valamint a struccokra emlékeztető Ornithosauria (madárutánzó gyíkok) képviselői is, de találtak 4 méteres krokodiltól származó lábnyomokat is.

„A különböző vízátfolyások, a vizes környezet kedvezett a krokodiloknak, így a dinoszauruszok igencsak szaporázhatták lépteiket. Az állatok vélhetően korcsoportokba tömörülve vándoroltak, új élelemforrások után kutatva. Az útvonal déli részén több volt a fiatal és fiatal felnőtt állatoktól származó lábnyom. Az ifjaktól származó lábnyomok aránya élesen csökkent az útvonal közepén, és gyakorlatilag eltűnt északon” – fejtegette Martin Lockley.

A paleontológus reményei szerint további fosszilizálódott lábnyomokat sikerül feltárni, amelynek segítségével még többet tudhatnak meg a „gyorsforgalmi útról”, valamint a dinoszauruszok krétakori szokásairól.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.