Felvették a harcot a biológiai fegyverrel az egerek

LM

2012. június 20., szerda 09:19

Az izraeli Negev-sivatag igencsak gyér növényzete között a bokrok bogyói ínyencfalatnak számítanak az Egyiptomi tüskésegérnek. Az Ochradenus baccatus nevű bokor azonban megtanult védekezni a rágcsálók ellen: amint ráharapnak termésére, erős mustárolaj képződik, amely elveszi az étvágyukat.

Válaszul erre az egerek megtanulták, hogyan válasszák le a gyümölcshústól, és miként köpjék ki a magokat – írták izraeli és amerikai kutatók a Current Biology című folyóiratban a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

Az egér viselkedése végeredményben a növénynek is kedvez – magyarázta Michal Samuni-Bland, a haifai Technion-Israel Institute of Technology kutatója. A kiköpött magok ugyanis a laboratóriumban kicsíráztak, méghozzá kétszer olyan gyorsan, mint a gyümölcs belsejében maradt társaik. A növény tehát az eredetileg magevő rágcsálót magterjesztővé szelídítette – összegezték eredményeiket a kutatók.

A kutatók ugyanakkor kimutatták azt is, hogy a kiköpött magok egy részét néhány óra elteltével más egerek elfogyasztották – a gyümölcshús eltávolításával ugyanis az első egér hatástalanította a mustárolajbombát.

Olyan kísérleteket is elvégeztek a laboratóriumban a szakemberek, amelyek során a bogyókban a mustárolaj aktiválásáért felelős enzimet kiiktatták. Az állatok így a bogyók mintegy húsz százalékát hagyták érintetlenül, míg a működő enzimmel több mint hetven százalékukat egészben kiköpték.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.