Fényük az egész univerzumot bevilágítja

WA

2012. augusztus 2., csütörtök 17:28

Egy távoli galaxisról készített igen részletes felvételeket a chilei sivatagban működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) nagyon nagy teleszkópja (Very Large Telescope/VLT).

Az NGC 1187 katalógusjelű spirálgalaxis hatvanmillió fényévnyire, az Eridanus (Folyó) csillagképben található, amely azt a legendás folyót jeleníti meg, amelybe Phaethón zuhant, mikor nem bírt apja, a Napisten Héliosz szekerével.

A galaxis arról nevezetes, hogy az elmúlt harminc évben két szupernóva-robbanást, masszív csillag végső ellobbanását is észleltek benne. Az egyiket 1982-ben érte utol a végzete, a szupernóva az SN 1982R katalógusszámot kapta. A második szupernóva robbanását 2007-ben észlelték, amelyet az SN 2007Y-ként „vettek lajstromba” – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

„A szupernóva-robbanások a világegyetem legnagyobb energiájú eseményei közé tartoznak. Fényük az egész univerzumot bevilágítja, teljes galaxisokat túlragyogva, mielőtt több hét vagy hónap után elhalványulnak” – hangsúlyozza az ESO közleménye.

Ezek az eddigi legrészletesebb felvételek

A VLT által készített legújabb képek az eddigi legrészletesebb felvételek a galaxisról. Tanúságuk szerint az SN 2007Y mind a mai napig, jóval a maximális fényesség elmúlta után is észlelhető, a szupernóva a felvétel alján „lapult meg”.

A képeken jól nyomon követhető a csillagváros lélegzetelállító szerkezete: legalább féltucatnyi spirálkar látható, amelyeken a kék pöttyök a fiatal, forró csillagokat jelzik.

A galaxis központi régiójában helyezkednek el az idős csillagok, itt por és gázfelhők is találhatók, amelyek az új felvételeken sárgás színben láthatók. Az NGC 1187 „szívében” egy finom „húrszerkezet” figyelhető meg, amely segít a spirálkarokból a gázokat a galaxis központjába áramoltatni, beindítva a csillagtermelést a régióban.

A háttérben több távoli galaxis is kivehető a felvételeken, közülük néhány olyan fényes, hogy átragyognak az NGC 1187 korongján.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.