Gázgömböt köhögött fel a haldokló csillag

MD

2012. július 10., kedd 22:27

Buborékot fújt ki egy haldokló csillag, a távoli napot a Hubble űrteleszkóp kapta lencsevégre.

Az U Camelopardalis, vagy U Cam ezerötszáz fényévnyire, a Zsiráf csillagképben, az északi pólus közelében található – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Az U Cam a ritka típusú széncsillagokhoz tartozik, amelynek légköre több karbont tartalmaz, mint oxigént. A haldokló csillag „üzemanyag-tartalékai” kifogyófélben vannak, és így instabillá válik. Néhány ezer évenként a csillag „felköhög” egy nagy adag gázt, amikor a magja körül lévő hélium fúzióba lép.

A csillag által a legutóbbi „köhögésroham” alatt kibocsátott gáz halovány buborékként látszik a Hubble felvételén. Maga a csillag sokkal kisebb, mint amilyennek a Hubble felvételén tűnik, egyetlen pixelbe is belefér, ahogy ott ragyog a kép központjában. A gázbuborék viszont, amely sokkal nagyobb és haloványabb, mint a csillag, rendkívüli részletességgel látható a képeken. A jelenség általában szabálytalan és instabil, ám az U Cam által „kiköhögött” gáz csaknem tökéletes gömb alakot öltött.

Fotó: NASA

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.