Ha időben felismerik, elkerülhető a baba vaksága

Konopás Noémi

2014. szeptember 7., vasárnap 14:40, frissítve: vasárnap 18:02

Akár a szemük világa is múlhat a koraszülött csecsemőknek azon, hogy az orvosok időben felismerik és kezelik-e náluk az esetlegesen kialakuló szemfenéki elváltozást. Évente hetven koraszülött baba látását mentik meg a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. A kezelésről és a problémáról szakértőt kérdeztünk.

Évente körülbelül száz koraszülött gyermeknél, azaz a 32. hét előtt született babák 10 százalékánál alakul ki szemfenéki elváltozás Magyarországon. Nagyon fontos, hogy időben elkezdődjön az ilyen problémával küzdő csecsemők kezelése, így jó eséllyel kerülhető el ugyanis, hogy a gyermek elveszítse a szeme világát. A nemes küzdelemben elől jár a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája, ahol évente hetven koraszülött látását mentik meg a Peter Cerny Alapítvánnyal közös, Csecsemő-Szem-Mentő program keretében. A nemes küzdelemről dr. Maka Erika gyermekszemészt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika Gyermekszemészeti Osztályának vezetőjét kérdeztük.

Magyarországon az egyetemi centrumokhoz kötődő intézményekben (Szeged, Pécs, Debrecen, Budapesten a Semmelweis Egyetem és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja) kezelik azokat a babákat, akiknél a koraszülöttség miatt alakult ki szemfenéki elváltozás. „Nagyon sok tényező kell, hogy együtt álljon a baba gyógyulásához, ami nemcsak az időben elkezdett kezelésen múlik, hanem a baba egészségügyi állapotán is. A vakság az estek nagy százalékában megelőzhető, de sajnos évente egy-két koraszülött gyermek még így is megvakul” – mondta el az mno.hu-nak dr. Maka Erika.

Fotó: Europress/AFP

„Mivel Magyarországon nagyon jó a neonatológiai (újszülött-) ellátás, így nem indokolt, hogy minden 37. hét előtt született (koraszülött) babánál elvégezzék a szemfenékvizsgálatot, de a 32. hét előtt, vagy az 1500 gramm alatt világra jött csecsemőknél ez törvényi kötelezettség. Az első vizsgálatot elegendő a 31-36. hét között elvégezni, majd ezt követően egy-két hetente kell ismételni egészen a 40-45. hétig. Megnyugodhatnak a szülők, ugyanis az ország minden koraszülött osztályán van szűrés, így a probléma időben felfedezhető” – emelte ki a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy ehhez a vizsgálathoz nem feltétlen van szükség szemfenékkamerára.

A kamera használata azonban objektív dokumentációt tesz lehetővé, mely az időbeli változás pontosabb követését eredményezi, és lehetőséget teremt a konzultációra, egyeztetésre. Ennek pedig az az előnye, hogy nem kell például Kecskemétről Budapestre szállítani a babát, hanem elegendő, ha a kamera és az azt kezelni tudó szakértő a csecsemőt gondozó osztályon elvégzi a vizsgálatot. Ez nemcsak azért nagyon jó, mert a baba a lehető legstresszmentesebben töltheti azt az időt, amit még az anyaméhben kellett volna töltenie, hanem azért is, mert ehhez a kamerás vizsgálat elvégzéséhez nincs szükség feltétlen orvosra, ez pedig igen nagy előny, tekintve, hogy világszerte kevés az ezzel foglalkozó szakember.

Fotó: Europress/AFP

Természetesen a képek értékelése már szakértő szemorvost kíván. A Peter Cerny Alapítványnak hála, a kamera felvételei a Szemészeti Klinika szakértőihez érkeznek, kezdődhet a konzultáció arról, hogy kell-e kezelni a csöppséget. A Szemészeti Klinika és az Alapítvány ez irányú együttműködése 2008-ban kezdődött. Eleinte a koraszülött babák szállítását látták el az intézmények között, majd a szemfenéki lézerkezelésre szállították a szemészt, hogy a babának ne kelljen 100 kilométert megtennie a mentőautóban, mert az bármennyire is felszerelt, nem kerülhető el a rázkódás, ami akár további egészségügyi problémát is okozhat a kicsi szervezetében. A szemfenéki lézerkezelés egyszeri beavatkozás, elvégzése után egy héttel lehet már következtetni a baba gyógyhajlamára. A koraszülött babáknál még a beavatkozás után is előfordulhat nagyfokú rövidlátás és kancsalság is, amit viszont kezelni kell. A koraszülött babák hosszútávú szemészeti gondozásra szorulnak, és a szülő felelőssége, hogy a gyermekét rendszeresen vigye az orvoshoz.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.