Hamarosan jöhetnek a láthatatlan katonák

VZ

2016. február 10., szerda 03:54

A tudósok régóta próbálják kitalálni, hogyan lehetne alkalmazni a kaméleon bőrszínváltoztató technikáját arra, hogy embereket tegyenek „láthatatlanná”; most egy kínai mesterséges kaméleont teszteltek, remekül működik. A technológia elsősorban katonai célokat szolgálhat – írta meg a Popular Science tudományos ismeretterjesztő portál.

A múlt hónapban bemutatott kínai mechanikus kaméleon szinte minden látható színárnyalatot képes felvenni a bőrén található arany és ezüst dudorok segítségével. Az új technológia feltehetően a katonaság számára lehet hasznos, például a jelenlegi terepszín kamuflázs színváltó egyenruhára cserélésével.

Az „állatot” 3D-nyomtatóval állították elő, és szögletes elektronikus „pikkelyekkel” borították be minden pikkely tetején egy vékony üveglappal fedett átlátszó indium-ón-oxid réteggel, amit amúgy érintőképernyőknél és napelemnél is szoktak használni, és aminek segítségével a pikkelyek elektromos mezőket generálnak.

A pikkelyeken az üvegbe vésve egy sor mikroszkopikus lyuk található, ezeket töltötték ki a kutatók „aranydudorokkal” és borították ezüsttartalmú géllel. Így, ha egy elektronikus mező keresztülfut egy-egy pikkelyen, az elektromos pólustól függően elhelyezi vagy eltávolítja az aranydudorokat. Azután a változó méretű és alakú arany- és ezüstdudorokkal a kutatók könnyedén változtathatták a pikkelyek színét.

A tesztpéldányok színfelismerő szemeket is kaptak, hogy felismerjék környezetük színeit, és minden eddigi megoldásnál gyorsabban tudnak színt váltani. A kutatók szerint hamarosan színváltó taktikai ruházat alapjául is szolgálhat a fejlesztés.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.