Háromezer éves bort találtak

HF

2012. július 6., péntek 13:10

Kína történelmének legrégibb – 3 ezer év körüli – borára akadtak a régészek az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban – jelentette a kínai média pénteken.

A bronz bortároló edényt egy nemesember sírjában találták, aki a Nyugati Csou (Zhou)-dinasztia idején élhetett (Kr. e. 1046–771), és vélhetően szerette a bódító nedűt. A ritka ereklye egész pontosan a Paocsi (Baoji) városhoz tartozó Sikusan (Shigushan) hegységben volt elföldelve. A városi régészeti intézet igazgatója, Liu Csün (Liu Jun) szerint a maga nemében ez az eddigi legrégebbi lelet.

Azonos rendeltetésű zárt edényekből egyébként összesen hat volt a sírban, de csak ebben az egyben hallható a folyadék lötyögése. Az edény borítása rendkívül kemény, a terepen nem rendelkeztek megfelelő szerszámmal annak kinyitásához, s azóta sem bontották meg. A folyadék összetétele így egyelőre rejtély, de a régészek szerint nagy valószínűséggel bor van benne. A Csou-dinasztia előtti Sang (Shang)-dinasztia idején a kínai (fehér) bor, amely gyakran inkább pálinkafélét jelent, a korrupció szimbólumává vált, mivel a helyi nemesek, hivatalnokok körében igen elterjedt volt a fogyasztása.

A Csou korszakban ezért úgynevezett „tilalmat kifejező eszközöket” helyeztek az asztalokra, emlékeztetőül a mértékletes italozásra – magyarázta a feltárás eredményei kapcsán Liu. A régészek június 25-én egyebek mellett egy ilyen eszközt is találtak ugyanabban a sírban. Erről elhangzott, hogy 95 centiméter hosszú, 21 centiméter magas, s szintén bronzból készült. A régészeti munka a területen még folyik, a szakemberek a következő napokban további bronzleletekre számítanak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.