„Háromszülős” gyerekek születhetnek

MTI

2017. március 16., csütörtök 22:22

A brit Newcastle-i Egyetem kutatói az elsők az országban, akik engedélyt kaptak háromszülős baba létrehozására – jelentette be az egyetem csütörtökön.

Az engedélyt az ország reprodukciós szabályozásért felelős szervezete, a Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) adta ki csütörtökön az egyetemi közlemény szerint.

A szervezet decemberben hagyta jóvá az eljárás „óvatos használatát”. A súlyos örökletes betegségek továbbadásának megelőzésére kifejlesztett módszert a szigetországban engedélyezték a világon először.

A HFEA döntése alapján a klinikáknak az eljárás iránt érdeklődő minden egyes páciens esetében engedélyt kell kérniük a módszer alkalmazására.

Az ország független tudományos bizottsága már december elején zöld jelzést adott az eljárásnak. A brit parlament tavaly februárban engedélyezte a háromszülős embrió létrehozásának lehetőségét lombikbébiprogramokban.

Nagy-Britanniában évente mintegy 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. Az eljárás, amelyet a Wellcome Trust newcastle-i mitokondriális kutatóközpontjában fejlesztettek ki, ezt védi ki.

A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, egy másik, egészséges mitokondriummal rendelkező nő petesejtjét is felhasználják. Utóbbi petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a megtermékenyített embriót.

A születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

Idén januárban Kijevben született háromszülős baba olyan eljárással, amelyet a világon először használtak sikeresen.

Az első ilyen baba Mexikóban jött világra tavaly, ott a háromszülős mesterséges megtermékenyítés (IVF) egy másik módszerét használták. Fogantatását amerikai orvosok segítették, a szülők Mexikóba utaztak a megtermékenyítés végrehajtására, ahol nem tiltják a törvények a módszer alkalmazását.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.