Hétvégére beköszönt a strandidő

TK

2012. június 13., szerda 14:26

A hét első napjaiban még a szombat esti, éjszakai viharokat is okozó hullámzó frontrendszer alakította időjárásunkat, sok helyen kiadós esőt, helyenként zivatarokkal, kisebb méretű jéggel kísért felhőszakadásokat okozva – írja előrejelzésében Cséki Gergő, az időkép.hu meteorológusa.

A szerdai nap sem igazán a nyárról szól még, főként hazánk északnyugati felében élők tapasztalhatnak sokfelé borongós, lehangoló és hűvös időjárást, Kékestetőn például délben a hivatalos mérések szerint mindössze 9 Celsius-fok körül alakult a hőmérséklet, emellett sűrű köd lepte el a hegytetőt.

Fotó: idokep.hu


Csütörtökön főként északkeleten még szórványosan kialakulhatnak záporok-zivatarok, viszont péntektől egyre inkább a délnyugat felől érkező meleg, száraz légtömegek alakítják majd időjárásunkat, így hétvégére beköszönt a strandidő, ráadásul az Időkép.hu legfrissebb előrejelzése szerint a most érkező kánikula tartósnak bizonyul; a jövő hét első napjaiban nem lesz ritka a 30–35 fok közötti legmagasabb nappali hőmérséklet. Emellett sok napsütésre van kilátás, legfeljebb vasárnap északkeleten alakulhat ki egy térségünket súroló gyenge hidegfronthoz kötődően néhol zápor, esetleg zivatar.

Állóvizeink hőmérséklete is jelentősen emelkedik, a most még 20 fokos Balaton vize a napos, meleg időnek köszönhetően vasárnapra jó eséllyel eléri a 25 Celsius-fokot, így érdemes lesz majd vízparton vagy strandon tölteni a hétvégét.

Ügyelni kell az erős sugárzásra Azonban a kánikulának is megvannak a maga veszélyforrásai. A Nap földfelszínnel bezárt hajlásszöge a napokban a legmagasabb, nem véletlen tehát, hogy nagyon erős lesz az UV-sugárzás. Mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet bőrünk védelmére! 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőleg kerüljük a közvetlen, tűző napfényt, ha pedig erre nincs lehetőségünk, használjunk fejfedőt és magas faktorszámú fényvédő krémeket a leégés elkerülésére.

A hőségben ajánlott lesz gondoskodni a megfelelő folyadék-utánpótlásról is, hiszen ilyenkor könnyebben kiszáradhatunk. A kánikula elsősorban az idősebbek szervezetét viselheti meg, de a melegben általánosan is jelentkezhet tompultság, dekoncentráltság.

Forrás: idokep.hu

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.