Hiába bukkant rá néhány okos japán

BuL

2012. június 29., péntek 22:41

Japán kutatók ritkaföldfém-lelőhelyet fedeztek fel az ország kizárólagos gazdasági övezetén belül, a tengerfenéken.

A Tokiótól kétezer kilométerre délkeletre fekvő Minami-Torisima-sziget közelében a tengerfenéken található lelőhely a becslések szerint 6,8 millió tonna ritkaföldfém-ásványt rejt magában.

A kutatócsapat vezetője, Kató Jaszuhiro, a Tokiói Egyetem földtudományi professzora szerint a lelőhely elegendő mennyiségű ritkaföldfémet tartalmaz a japán ipar igényeinek fedezésére legalább kétszáz éven keresztül.

A mintavételek alapján a lelőhelyen található üledékes anyag ritkaföldfém-tartalma átlagosan ezer ppm (részecskeszám egymillió részecskében), ami annyit jelent, hogy egy tonna üledék nagyjából egy kilogramm ritkaföldfémet tartalmaz. A koncentráció egyes helyeken eléri az 1,7 ezer ppm-et is.

Mivel azonban a lelőhely 5600 méterrel a tengerszint alatt fekszik, a nyersanyag a jelenlegi technológiákkal nem termelhető ki. Kató professzor szerint a kitermeléshez szükséges technológia három–öt éven belül rendelkezésre állhat. Véleménye szerint a kitermelés még olcsóbb is lehet, mint a szárazföldi lelőhelyeken, mivel nem tartalmaz radioaktív nyomelemeket.


A ritkaföldfémek elengedhetetlenül szükségesek olyan fejlett technológiai eszközök és berendezések gyártásához, mint a mobiltelefonok, képernyők és az elektromos autókban használt akkumulátorok.

Jelenleg a világ iparának ritkaföldfém-szükségletét 90 százalékban az ismert készletek 23 százalékával rendelkező Kína fedezi.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.