Hihetetlen: Magyarország még mindig hisz a homeopátiában

2017. november 8., szerda 08:10, frissítve: szerda 12:03

Noha mára a napnál is világosabb, hogy a homeopátia – szigorúan a szakmai kritériumok szerint – nem számít tudományos gyógymódnak, a Medián a 444.hu megbízásából mégis „megkutatta” a lakosságon, hogyan állnak hozzá az emberek.

Az eredményt túlzás nélkül nevezhetjük megdöbbentőnek: a homeopátia megítélése szinte pontosan kettéosztja a társadalmat, a megkérdezettek 44 százaléka hasznosnak találja, amivel sok betegség eredményesen gyógyítható, és csak 41 százalék tartja úgy, hogy sarlatánság és hatástalan, nem szabad hinni benne. A tanácstalanok aránya 15 százalék.

A nők jobban bedőlnek, tapasztalat persze nincs

Izgalmas különbséget mutat a válaszadás nemek szerint: a nőknek az 51, a férfiaknak viszont csupán a 37 százaléka ad hitelt a homeopátiának. Életkor szerint viszont nincs látványos különbség, annál inkább az iskolázottság mentén, kapaszkodjon meg mindenki, az iskolázottabbak támogatóbbak a homeopátiával szemben.

A felmérésből persze kiderül, hogy sokan úgy formálnak véleményt, hogy személyes tapasztalatuk nincs is a szerekről.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete és ma már a Semmelweis Egyetem is nemet mond arra, hogy a homeopátia hatékony lenne, a placebóhatással magyarázható a vele összefüggésben álló gyógyulás (el is határolódik). A magyar gyógyszertárakban maradnak a szerek, egy párt viszont már népszavazási kezdeményezést is indított az ügyben, amire lehet, hogy szükség is lenne, ugyanis a magyar hatóság nem tudja betiltani.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.