Hogyan lehetünk kevés alvással is kipihentek?

Betegszoba.hu

2012. március 9., péntek 12:00

Időnként mindenkivel előfordul, hogy minden igyekezete ellenére képtelen kipihenni magát éjszaka. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben kevés alvással is jól érezhetjük magunkat másnap, feltéve, ha megfogadjuk a következő hét jótanácsot.

1. Engedjük be a fényt!

Bár a napsütés a legjobb ébresztő, a felhősebb, esős napokon is jót tehetünk magunkkal, ha beengedjük a természetes fényt otthonunkba, lehetőleg ébredés után azonnal.

2. Étkezzünk egészségesen

Kialvatlanság esetén hajlamosak vagyunk a leginkább kalóriadús cukros ételek után nyúlni. "Ezek az ételek azonban amilyen gyorsan felnyomják vércukorszintünket, olyan gyorsan ki is ürülnek, és akkor marad a fáradtság" - vélekedett Dr. Samantha Heller, a Griffin Kórház Rákkutatási Központjának dietetikus koordinátora.

Érdemes tehát teljes kiőrlésű gabonaféléket és egészséges fehérjéket választani, ezek ugyanis folyamatosan ellátják szervezetünket a szükséges energiával.

3. Relaxáljunk

Ha tehetjük, iktassunk be egy rövid délutáni szunyókálást a napirendünkbe. Ha erre nincs lehetőségünk, próbáljuk ki a következőt: Legalább 15 másodpercig testünk egy adott izomcsoportjára összpontosítsunk és próbáljunk csak oda koncentrálni. Ezt ismételjük meg a főbb izomcsoportokon. Ez az úgy nevezett paradox relaxáció segít felfrissülni alváshiány esetén is.

4. Kávét csak lassan, megfontoltan igyunk

Nem kell egyszerre legurítani a reggeli kávét. Egy, a Sleep című folyóiratban megjelent cikk szerint már egészen kevés kávé is elég ahhoz, hogy éberebbnek érezzük magunkat tőle. Fontos azonban, hogy három után lehetőleg már ne fogyasszunk koffeint, mert gondjaink lehetnek az elalvással.

5. Sétáljunk

"A mozgás felélénkíti a szívműködést, az agyat, az izmokat és segít elűzni a fáradtságot" - mondta Dr. Michael Breus alvásszakértő. "Már egy rövid, alig 10 perces sétától is éberebbnek érezhetjük magunkat."

6. Időben feküdjünk le

Se túl későn, se túl korán. Bármilyen csábító is a kanapé este nyolckor, próbáljunk ellenállni és minden nap ugyanakkor lefeküdni. "Szervezetünknek megvan a természetes alvás-ébrenlét ritmusa, amihez ha tartjuk magunkat, kipihenve ébredhetünk" - javasolja Janet Kennedy klinikai pszichológus, az alvászavarok szakértője. "Ha túl korán, vagy túl későn fekszünk le, felboríthatjuk ezt a ritmust, ami komoly alvásproblémákat okozhat."

7. Igyunk vizet

Az alváshiány dehidratálhatja a szervezetet, ami növeli a fáradtságérzést. Fogyasszunk hideg vizet, ez ugyanis felfrissíti szervezetünket és segít a dehidratáltság leküzdésében.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.