Hol is volt a mohácsi csata?

MNO

2011. április 17., vasárnap 16:03

A magyar történelem legismertebb ütközetéről máig nem tudni, pontosan hol is zajlott le. Hogy nem Mohácson, az biztos – lehet, hogy Majs közelében.
Leletgyűjtésbe kezdtek a régészek az 1526-os mohácsi csata feltételezett központi helyszínén, Majs közelében, az egykori Földvár település helyén. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága és a hadtörténeti intézet célja, hogy gazdagítsák az ütközettel – amelyben a Magyar Királyság 25 ezer fős serege került szembe az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével – kapcsolatos ismereteket. A magyar hadtörténelem talán legismertebb, történelmi fordulópontként számon tartott ütközete kapcsán az egyik legvitatottabb kérdés máig az, hogy pontosan hol zajlott le.

A sátorhelyi emlékhely területén a hatvanas-hetvenes években öt tömegsírt tártak fel, azonban a csata fő helyszíne feltehetőleg nem ott volt. A kutatásban részt vevő hadtörténészek, régészek és egyetemisták most a már korábban megkezdett geofizikai felmérésekkel párhuzamosan talajradaros vizsgálatokat és szisztematikus leletgyűjtést végeznek Majstól keletre. Azért éppen ott, mert korabeli leírások, dokumentumok és a legújabb kori kutatásuk szerint valószínű, hogy Földváron volt a csata döntő mozzanata: ott állt meg a magyar lovasság rohama, és akadt el a magyar gyalogság is a janicsárok puskatüzében.

Azt, hogy a mohácsi csata Majs határában zajlott le, nemcsak tények és feltételezések erősítik, az ott élők is így tartják. Például a helyi legenda szerint az ütközet emlékezetére azt követően egy még ma is élő fát ültettek el a faluban, ám egy tudományos módszerekkel elvégzett vizsgálat eredményeként a közelmúltban kiderült, a fa fiatalabb. (Persze ez még nem zárja ki, hogy ott zajlott a csata.) A kutatók most mindenesetre válaszokat szeretnének adni a még nyitott kérdésekre: abban bíznak, hogy a csatához köthető földműveket, tömegsírokat találnak, és lehetőségük lesz a középkori Földvár település feltérképezésére is.

(bama.hu)

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.