Hol is volt a mohácsi csata?

MNO

2011. április 17., vasárnap 16:03

A magyar történelem legismertebb ütközetéről máig nem tudni, pontosan hol is zajlott le. Hogy nem Mohácson, az biztos – lehet, hogy Majs közelében.
Leletgyűjtésbe kezdtek a régészek az 1526-os mohácsi csata feltételezett központi helyszínén, Majs közelében, az egykori Földvár település helyén. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága és a hadtörténeti intézet célja, hogy gazdagítsák az ütközettel – amelyben a Magyar Királyság 25 ezer fős serege került szembe az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével – kapcsolatos ismereteket. A magyar hadtörténelem talán legismertebb, történelmi fordulópontként számon tartott ütközete kapcsán az egyik legvitatottabb kérdés máig az, hogy pontosan hol zajlott le.

A sátorhelyi emlékhely területén a hatvanas-hetvenes években öt tömegsírt tártak fel, azonban a csata fő helyszíne feltehetőleg nem ott volt. A kutatásban részt vevő hadtörténészek, régészek és egyetemisták most a már korábban megkezdett geofizikai felmérésekkel párhuzamosan talajradaros vizsgálatokat és szisztematikus leletgyűjtést végeznek Majstól keletre. Azért éppen ott, mert korabeli leírások, dokumentumok és a legújabb kori kutatásuk szerint valószínű, hogy Földváron volt a csata döntő mozzanata: ott állt meg a magyar lovasság rohama, és akadt el a magyar gyalogság is a janicsárok puskatüzében.

Azt, hogy a mohácsi csata Majs határában zajlott le, nemcsak tények és feltételezések erősítik, az ott élők is így tartják. Például a helyi legenda szerint az ütközet emlékezetére azt követően egy még ma is élő fát ültettek el a faluban, ám egy tudományos módszerekkel elvégzett vizsgálat eredményeként a közelmúltban kiderült, a fa fiatalabb. (Persze ez még nem zárja ki, hogy ott zajlott a csata.) A kutatók most mindenesetre válaszokat szeretnének adni a még nyitott kérdésekre: abban bíznak, hogy a csatához köthető földműveket, tömegsírokat találnak, és lehetőségük lesz a középkori Földvár település feltérképezésére is.

(bama.hu)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.