Húszéves korunk után kezdünk öregedni

MNO

2008. július 21., hétfő 21:37

Nem állja meg a helyét az a felfogás, hogy az öregedés a ráncok megjelenésével kezdődik, nemrég francia kutatók felfedezték, hogy szervezetünk a ráncok megjelenése előtt már elkezd öregedni.
Francia kutatók egy csoportja felismerte azt az életkor, amikor a testünk különböző részei elkezdenek öregedni. Nincs semmilyen kétség afelől, hogy a biológiai óra létezik, és hogy ez milyen módon befolyásolja úgy a nőket, akárcsak a férfiakat - adja hírül a Daily Mail lap.

Az agyunk, tüdőnk, és bőrünk 20 éves korunk után kezd el „öregedni”. Az évek előrehaladtával az idegsejtek száma elkezd csökkenni. Életünket körülbelül 100 millió idegsejttel kezdjük, azonban mikor betöltöttük 20-ik életévünket, ezek száma folyamatosan csökken.

A kutatok szerint 40 éves korunkban naponta csaknem 10 000 idegsejtet veszítünk el. A légzőszervek állapota is hasonló életkorban kezd öregedni, 40 éves korunkban pedig néha előfordulnak a különböző betegségek is.

Bőrünk is 20 éves korunk körül kezd öregedni, a kollagén és a bőr rugalmasságának elvesztése következtében. Mindezek ellenére a szép ráncok 30 éves korunkra jelentkeznek.

A nők esetében a mell kinézetének változása 35 éves korban jelentkezik, akárcsak a csontok sűrűsége és a haj ritkulása. 30 éves kor környékén a mellek veszítenek szövetükből és zsírtartalmukból, ezzel egy ütemben veszítenek súlyukból. Mindezek ellenére az öregedés konkrét jelei 40 év környékén jelentkeznek.

20 éves korig a csontok sűrűsége növekvőben van, míg 35 év után sűrűség- és tömegcsökkenés észlelhető, ezzel magyarázható a magasság csökkenése is. A férfiak esetében a hajritkulás 30 éves kor után észlelhető, a tesztoszteron szintjének csökkenésével.

A szív egészsége és a látás élessége 40 év után kezd öregedni. Ezen életkor után a szív hatékonysága lelassul, köszönhetően annak, hogy a vérerek kezdik elveszteni rugalmasságukat, de közrejátszik az is, hogy az artériákon zsírlerakodások keletkeznek. Így kevesebb vér jut a szívbe. A szívinfarktus veszélye 45 éves kortól kezdődik a férfiak esetében, és 55 éves korban a nőknél.

A látószemüveg általában elengedhetetlen lesz 40 év felett. Ez az az életkor, amikor a látás csökken a látóidegek gyengülése következtében.

(kakukk.ro)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.