Így függ össze a kávéfogyasztás és a cukorbetegség

2014. április 27., vasárnap 11:33

A fogyasztott mennyiség növelésével a kávézók feltehetően csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik továbbra is a szokott mennyiséget fogyasztják – állítja egy pénteken közzétett tanulmány.

Egy amerikaiszingapúri kutatócsoport három, összesen mintegy 120 ezer főre – többségükben egészségügyi dolgozókra – kiterjedő kutatást összegezve arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van a négy év alatt napi másfél csészével több kávé fogyasztása és a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása kockázatának 11 százalékos csökkenése között.

A Frank Hu, a bostoni Harvard egyetem kutatója vezette és a Diabetologia című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt is megfigyelték, hogy a kávéfogyasztás napi két csészével való csökkentése 18 százalékkal növelte a diabétesz kialakulásának a kockázatát. A kutatók ugyanarra az eredményre jutottak, bármekkora volt is a kezdeti elfogyasztott kávémennyiség.

Kávé és egészség

Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát – sugallják egy új tanulmány eredményei.

 

A kávéfogyasztás nem fokozza sem az agyvérzés, sem a szívbetegségek kockázatát – derült ki egy nagy léptékű nemzetközi kutatás eredményeiből.

 

Spanyol kutatók szerint étrend-kiegészítők bioalapanyagaként szolgálhat a kávézacc, mivel egészséget védő antioxidánsok gazdag forrása.

 

 

A Science Media Center által idézett tudósok óvtak azonban az eredmény túlértékelésétől. „A tanulmányból semmilyen kávéfogyasztási ajánlást nem lehet levonni” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az csak a fogyasztás változásával foglalkozik, nem pedig az abszolút elfogyasztott mennyiségekkel, és kizárólag a kávénak a diabétesz kockázatára gyakorolt rövid távú hatására tér ki. A kutatók semmilyen összefüggést nem találtak a koffeinmentes kávé, illetve a tea fogyasztásának növelése, illetve a cukorbetegség kockázata között.

A javarészt az Amerikai Kardiológiai Társaság által finanszírozott tanulmány egyik szerzője a Nestectől, a Nestlé egyik leányvállalatától kapott kutatási ösztöndíjat a kávéfogyasztásnak az inzulinérzékenységre gyakorolt hatásai tanulmányozására.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.