Így még sosem nézhettünk szembe magyarságunkkal

2014. november 2., vasárnap 06:02, frissítve: vasárnap 13:07

81 esztendő telt el azóta, hogy Kosztolányi Dezső a Pesti Hírlap hasábjain közzétette a számára legkedvesebb 10 magyar szót. Láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír – olvashatjuk a méltán híres lista szavait, melyek így, nyolc évtizeddel később egy új dimenziót nyitottak meg előttünk, magyarok előtt. Kosztolányi szavait a Magyarság Házában ugyanis „térbe öntötték”. A XXI. század gyermekeinek igényeit szem előtt tartva egy olyan modern kiállítás született, amely kreatív megoldásaival nemcsak különleges, hanem páratlan is.

Történelmi, természeti, irodalmi kincseink mellett a magyar tudományos és sportélet eredményeit rendelték a Kosztolányi által kiemelt tíz szavunkhoz. Az identitáskiállítás nem történeti tematikájú, nem lineárisan ismerjük meg a tíz fogalomhoz rendelt témákat, hanem nemzetünk lélektani középpontjából, az „anya” mellé rendelt értékekből indulhat útjára a látogató.

Ismerd meg magyarságod!

Anyaföld, anyanyelv, mit jelent ma határon innen és túl? Mit jelent nekem, neked, s mit egy délvidéki, vagy éppen egy székelyföldi magyarnak. Erről mesél néhány honfitársunk az első terem kisfilmjeiben, melyekből  ízes nyelvjárásaink is megismerhetőek. E friss, jelenkori állapotból léphetünk tovább irodalmunk „gyöngyszemei” felé. Így már érthetővé is válik, miért éppen Drégely várának makettje kap főszerepet a térben. Szondi György várkapitány halált megvető bátorságát leíró XVI. századi Tinódi-krónika, ahogy az Arany János által írt Szondi két apródja című ballada is mesteri alkotás. Nyelvünk és történelmünk gazdagságáról szól, ahogy azok a versek is, melyeket a magyar slam poetry jeles képviselői tárnak elénk, ha a fülessel belehallgatunk klipekbe. A háttérben már nagy a gyerekzsivaj, a velünk egy időben érkezett család apraja-nagyja már elindult felfedezni a Kárpát-medence természeti kincseit. Érintetlen, „szűz” világba kalauzol a látogatóközpont újabb terme, ahol periszkópon keresztül kukucskálnak a gyerkőcök, hogy megvizsgálják azokat a fokozottan védett ritka növény-és állatfajokat, melyek tartalmazzák a szűz szavunkat.

Videónkban Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója és Hermann Róbert történész, a kiállítás koncepciójának ötletgazdája is nyilatkozott:

„Értékeinket megismerve maradhatnak itthon gyermekeink, s vihetik előre hazánkat”

Egyre másra újabb termek nyílnak meg előttünk. Látva azt, hogy a gyerekek, szüleik, nagyszüleik mennyire elkalandoznak, kikapcsolnak a kiállításon, egyértelművé válik, hogy a számos kreatív megoldás, modern interaktív ötlet és játék valóban eléri célját. Éppen ettől válik a Mi, magyarok olyan különleges szabadidős programmá, amelyet, bízom benne, sok-sok ezer magyar fog majd megtekinteni.

A „kard” és a „vér” terme dolgozza fel dicső múltunkat, haditetteinket, és szabadságharcainkat. Kiemelt szerep jut itt a huszároknak, akiket a magyaroknak köszönhet a világ.
A „kard” és a „vér” terme dolgozza fel dicső múltunkat, haditetteinket, és szabadságharcainkat. Kiemelt szerep jut itt a huszároknak, akiket a magyaroknak köszönhet a világ.
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

A kiállított tárgyak, feldolgozott témák a tárlat koncepciójának megfelelően közvetítenek nekünk önmagunkról. Ha odafigyelünk, jó eséllyel találunk legalább egy olyat részletet, mellyel mi magunk is azonosulhatunk. Biztosan van olyan gyerek, akinek álma, hogy űrhajós legyen, melyik kisfiú ne álmodozott volna erről? Példának ott van Bejczy Antal marsjárója. A magyar tudás és kreativitás egyik leghíresebb eleme, a Rubik-kocka is elmaradhatatlan része a térnek. A vidám kissrácok agytekervényeiket csavargatva próbálják a színeket a helyükre tenni. A szomszédos teremből kiszűrődő ováció már sportolóink előtt tiszteleg. Tökéletes példaképeik lehetnek azok a sportemberek is, akik az olimpiai sikerek rangsorában az előkelő 8. helyre küzdötték fel nemzetünket.

Sokan sokféleképpen próbálták már összefoglalni, mit jelent magyarnak lenni, melyek a legnagyobb értékeink, a Mi, magyarok című kiállítás a legjelesebbek közé tartozik, vétek lenne kihagyni. A videónkban megszólaló édesanyát idézve, ahhoz, hogy hazafias öntudattal rendelkező gyermekeket nevelhessünk, szükség van arra, hogy a fiatalok megismerjék múltunk értékeit, példaképeit, és legyenek büszkék magyarságukra. S ha a sors életükben úgy hozza, hogy választaniuk kell, hol éljenek, dolgozzanak, akkor számításba veszik majd a bennük gyökerező identitást, „s talán itt maradnak, s ők is Magyarországot fogják előre vinni.”


Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.