Ilyen eddig még nem történt az űrben

WA

2012. június 24., vasárnap 08:13, frissítve: vasárnap 12:53

Kínai űrhajósok először hajtottak végre kézi vezérléssel dokkolást a világűrben Föld körül keringő két űreszköz, a Sencsou–9 (Shenzhou–9) űrhajó és a Tienkung–1 (Tiangong-1) űrállomásmodul között. – jelentette a kínai média vasárnap.
A Tienkung–1 űrállomásmodul három kínai űrhajósa kedd délután megkapta első e-mailjét a Földről, amelyben az irányítóközpont és a modul közötti különleges kommunikációs csatornán küldtek a címzetteknek. A szöveg mellett fényképek és videofelvételek is voltak.

A három kínai űrhajós – köztük az első kínai nő – hétfő délután az automatikus dokkolást követően lépett át a Sencsou–9 űrhajóról a 2011 szeptemberében pályára állított kísérleti űrállomásmodul fedélzetére.

Az összekapcsolásra, amelyet a kínai űrprogram mérföldkövének tartanak, másodpercenként 7,8 kilométeres sebességű keringés mellett került sor. A Sencsou–8, illetve a Sencsou–9 űrhajókkal korábban automatikus vezérlésű dokkolást végeztek. A Földön szimulátorokon a kézi vezérlésű dokkolást több mint 1500 alkalommal gyakorolták.

A Sencsou–9 űrhajót június 16-án indították útra az északnyugat-kínai Góbi sivatagban lévő űrközpontból, és űrhajósai június 18-ától tartózkodtak a Tienkung–1 fedélzetén. Vasárnap visszatértek az űrhajóra, eltávolodtak az űrállomásmodultól, majd fokozatosan végrehajtották küldetésük legfontosabb feladatát.

Az űrhajó kézi irányítással történő összekapcsolásának képessége rendkívül fontos a jövőbeni űrkutatás biztonsága szempontjából, s azt jelenti, Kína kész arra, hogy embereket és rakományt szállítson egy űreszközre – állapították meg a kínai televízió kommentátorai.

A legfrissebb jelentések szerint a három űrhajós Liu Jang (Liu Yang), Kína első nő űrhajósa, a parancsnok Csing Haj-pong (Jing Haipeng) és Liu Vang (Liu Wang) az űrhajóból visszatér a kísérleti űrállomásmodulra, és várhatóan a jövő hét péntekig folytatja munkáját az űrbe n. Kína űrprogramjának jelenlegi szakaszában még az idén elindítják a Sencsou–10 űrhajót, majd a harmadik szakaszban megépül a Tienkung–2 és Tienkung–3 űrlaboratórium, s a tervek szerint 2020 körül megkezdi működését Kína első űrállomása.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.