Irán újabb blokkot tervez

LM

2012. május 27., vasárnap 16:25, frissítve: vasárnap 16:47

Irán azt tervezi, hogy jövőre megkezdi az ország déli részén található busehri atomerőmű újabb, második energiablokkjának építését – jelentette be az ország atomenergia-hivatalának igazgatója vasárnap.

Fereidún Abbaszi Davani az iráni állami televízióban arról beszélt, hogy a létesítmény újabb blokkja is 1000 megawatt teljesítményű lesz. Arról viszont nem tett említést, hogy ki szállítaná a szükséges berendezéseket.

Irán és a térség első atomerőművét a német Siemens cég leányvállalata, a Kraftwerk Union kezdte építeni még 1975-ben Busehrben. Az építési munkák azonban leálltak részben az 1979. évi iszlám forradalom és a nem sokkal később kirobbant iráni–iraki háború miatt, a szerződést pedig felmondták.

1995 januárjában orosz–iráni megállapodás született a munkálatok befejezéséről, 1998-ban pedig olyan szerződést kötött Irán az Atomsztrojexport orosz nukleáriserőmű-építő céggel, hogy a vállalat „kulcsrakészen” adja át az első blokkot. A létesítmény hivatalos átadására tavaly szeptember 12-én került sor. Irán húsz atomerőművi blokk építését tervezi hosszabb távon.

Irán nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei az átlagosnál nagyobb dúsítottságú urán nyomaira bukkantak a fordói föld alatti nukleáris létesítményben – jelentette be szombaton Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.