Jobban félhetnek a nők

NT

2012. július 20., péntek 19:17

Jelentősen emeli a nőknél a szívroham kockázatát a munkahelyi stressz – derül ki egy tudományos tanulmányból, amelyet a PLoS ONE című folyóirat publikált.

Amerikai kutatók több tízezer nő követéses vizsgálatával jutottak arra a megállapításra, hogy a stresszes munkakörben dolgozó nőknél jóval nagyobb kockázattal jelentkezik a szívroham vagy a szélütés.

A tanulmány szerint a sok munkahelyi stressznek kitett nők 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot és 38 százalékkal szélütést mint azok, akik munkakörüket kevésbé stresszesnek minősítették.
A bostoni Brigham és Női Kórház kutatói 22 ezer, az egészségügyben dolgozó nő adatait elemezték, akik egészségi állapotát tíz éven át követték nyomon.

Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy azok, akik nagy stressz mellett dolgoznak, de maguk kontrollálják tevékenységüket, kisebb kockázatnövekedésnek vannak kitéve. A mostani elemzés azonban ezt nem igazolta, Michelle Albert és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy azoknál is megemelkedett a szívroham és a szélütés valószínűsége, akik maguk kontrollálták munkájukat.

Szintén meglepte a kutatókat az a megállapítás, hogy a munkahely biztos vagy bizonytalan volta nem befolyásolta a kockázat mértékét. A szakemberek azt feltételezik, hogy a bizonytalanság olyan általánossá vált a munkahelyek esetében, hogy annak már kevés hatása mutatkozik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában – idézte a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.