Jól futnak a Google autói

BL

2012. augusztus 9., csütörtök 20:39

Egyetlen baleset nélkül már mintegy 500 ezer kilométert tettek meg a Google saját fejlesztésű, számítógép vezérelte autói – jelentette be a vállalat blogjában.

A hatósági előírásoknak megfelelően egyelőre ül két sofőr a gépkocsikban arra az esetre, ha valami rosszul sülne el. Egyikük a kormánykeréknél ül, a másik pedig az autó tervezett útvonalát, valamint az úton lévő veszélyeket és közlekedési lámpákat jelző számítógép-képernyőt követi figyelemmel. Hiba esetén a sofőr átveheti az irányítást a jármű felett, ha megnyomja a féket vagy ráhelyezi a kezét a volánra. Eddig azonban csak akkor történtek balesetek a Google-autókkal, amikor sofőr kezelte a kormánykereket.

A Google önműködő járgányai videokamerák, radaros érzékelők, lézerek és a kézi vezérlésű autók révén begyűjtött információk segítségével igazodnak el a többi gépkocsi között. Az autók kapcsolatban állnak azokkal a szerverekkel, amelyek hatalmas mennyiségű adatokat tárolnak a gépkocsik által rótt útvonalakról.

Önjáró Google-autó Washingtonban
Önjáró Google-autó Washingtonban
Fotó: Europress/AFP


Az önműködő autók azonban még nem elég fejlettek ahhoz, hogy általános használatba kerülhessenek, számos nehézséget kell még kiküszöbölni, például hogy miként navigáljanak téli, jeges utakon vagy váratlanul felbukkanó építési területeken. Ám az eddigi tesztutak elég biztatónak bizonyultak ahhoz, hogy a Google néhány kiválasztott alkalmazottja használhassa az önműködő gépkocsit a mindennapos munkába járásra – olvasható a Yahoo hírportálon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.