Kamaszkori terhesség: lányok, akik mindent feláldoznak a szeretetért - Magyar Nemzet

Kamaszkori terhesség: lányok, akik mindent feláldoznak a szeretetért

2013. július 1., hétfő 16:45, frissítve: hétfő 16:46

Hazánkban is igen gyakoriak a kamaszkori terhességek. A megoldást a biztos családi háttér és a megfelelő oktatás jelentheti.

Az Egyesült Államokban olyannyira elharapódzott a tinédzserkori terhességek száma, hogy igen sokkoló reklámkampányba kezdtek az elkeserítő jelenség visszaszorítása érdekében. Az USA-beli plakátokon állapotosnak látszó fiúkat ábrázolnak; a kedélyeket borzoló hirdetés nyomán az MNO hazai területen is vizsgálódni kezdett. Természetesen Magyarországon is van hova fejlődni a szexuális nevelés tekintetében.

Varga Anikó gyermeknőgyógyász arról számolt be, hogy havonta körülbelül négyszáz pácienst fogad és ebből nagyjából 3-4 esetben találkozik fiatalkorú terhes lánnyal. Többségében 16-17 éves kamaszokról van szó, de az is megesik, hogy fiatalabbak fordulnak hozzá. A doktornő a tinédzserkori terhességek kapcsán a megelőzés, vagyis az időben történő felvilágosítás, a jó szülői kapcsolat és a megfelelő biológiaoktatás fontosságát hangsúlyozta.

„Váratlan?” – kérdezi az amerikai kampány meghökkentő plakátja. „A legtöbb tinédzserkori terhesség az. Használj óvszert! Vagy várj!”
„Váratlan?” – kérdezi az amerikai kampány meghökkentő plakátja. „A legtöbb tinédzserkori terhesség az. Használj óvszert! Vagy várj!”

Megfigyelései szerint ritkábban fordulnak elő ilyen esetek a rendezett családi körülmények között felnevelkedő lányok esetében. Természetesen a jó családi háttér sem jelent garanciát, de igen sokat számít, ha például a lány bizalmas viszonyt ápol az édesanyjával, mindent meg tudnak beszélni és nem érzi úgy, hogy titkolóznia kell.

A legmagasabb kockázati tényező a bizonytalan családi háttér

Ujpál Zsófia, a Kamaszpanasz pszichológus szakértője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a legmagasabb kockázati tényező a bizonytalan családi környezet. Ha a kamaszlány stabil érzelmi háttérrel rendelkezik, akkor nem a kortársai között kell a megértést és a szeretet keresnie. A biztos családban felnevelkedő lánygyermek magabiztosabb, önmagát jobban elfogadó tinédzser lesz, és így könnyebben tud majd szükség esetén nemet mondani a fiúknak. Nem áldoz majd fel mindent a partner szeretetéért – fejtette ki a pszichológus.

Jobban oda kell figyelni a kamaszokra

– Korai pubertáshoz vezethet a rossz mentális állapot


– Itt lesz öngyilkos a legtöbb kiskorú


– Internetes programok a cukorbeteg kamaszoknak


– Kis felnőttek: a korai pubertás nehézségei


– Többet keresnek majd a boldog tinédzserek

Egy csonka családban értelemszerűen kevesebb idő jut a gyerekre, így a szexuális együttléttel kapcsolatos információkat a kamasz kénytelen az internetről és a barátoktól megszerezni – magyarázta Varga. A fiatalok sajnos nagyon tájékozatlanok e tekintetben, így nincsenek tisztában azzal sem, hogy mikor eshetnek teherbe.

Ujpál Zsófia is arról számolt be, hogy a fiatalok igen tájékozatlanok a nemi élet rejtette veszélyeket illetően, legyen szó akár teherbe esésről, akár betegségekről (bár az utóbbi esetében talán még rosszabb a helyzet). A kamaszok gyakran csupán az internetről szerzett, sokszor félrevezető félinformációkkal rendelkeznek. Ezt a „tudást” ezek után egymással is megosztják, gyakran tovább torzítva az amúgy is kétes információkat, míg végül egyfajta információs káosz alakul ki.

Oktatás és szűrővizsgálat

Éppen ezért lényeges hangsúlyozni – a szülők szerepe mellett – a biológia oktatás fontosságát is. Varga arra hívja fel a figyelmet, hogy a lányok átlagosan 12 és fél évesen kezdenek menstruálni, de vannak lányok, akik akár 9 éves kortól menstruálnak. Éppen ezért – a felgyorsult nemi érésnek megfelelően – már a felső tagozatban, az iskolai biológiaoktatás keretében szükség van a szexuális felvilágosításra.

A szexuális életre nevelés mellett azt is meg kell értetni a fiatalokkal, mennyire fontos évente nőgyógyászati szűrővizsgálatra járni. Tudatosítani, hogy amíg a fogamzásgátló tabletta megfelelő szedése a nem kívánt terhességgel szemben 98 százalékos védelmet nyújt, addig a különböző, szexuális úton terjedő betegségektől nem óv. A fertőzésveszélyt fokozza, hogy a fiatalok igen gyakran cserélnek szexuális partnert. Számtalan olyan fertőzés létezik, melyeknek nincsenek feltűnő tünetei, ám hosszú távon, kezelés nélkül akár meddőséget is okozhatnak. Az ezeket okozó kórokozókat rendszeres nőgyógyászati vizsgálat esetén felfedezhetjük, kiszűrhetjük és időben kezelhetjük.

A doktornő hozzátette, fontos lenne, hogy a szülők még az első szexuális együttlét előtt elvigyék lányukat nőgyógyászhoz, és érdemes volna a fiatalokat már a nemi élet megkezdése előtt HPV elleni oltásban részesíteni. A legszerencsésebb pedig az volna, ha ezt az oltást kormányzati támogatás keretében kapnák meg az arra rászorulók.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.