Kémiai Nobel-díjat ért a szuperfagyasztós elektronmikroszkóp-kutatás

MN

2017. október 4., szerda 12:11, frissítve: szerda 13:30

A krio-elektronmikroszkópia megalkotásáért három tudós, a svájci Jacques Dubochet, a német–amerikai Joachim Frank és a brit Richard Henderson kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint – írja az MTI.

A titokzatosan hangzó kutatás eredménye, hogy elektronmikroszkópos vizsgálatok az eddiginél pontosabb és részletesebb képet nyújthatnak akár a szupramolekuláris szerkezetekről is.

A kriotechnika lényege, hogy a vizsgált részecskét, elemet olyan hirtelen hűtik le, hogy a benne található víz nem tud jégkristállyá alakulni. Így az anyag saját állapotában dermed a folyékony nitrogén –196 Celsius-fokos szintjére, és a szerkezetét nem torzítják el a jegesedés mellékhatásai.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.