Két magyar csapat indulhat a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián

MNO, MTI

2015. június 29., hétfő 21:45

Nyolc középiskolás diák képviseli Magyarországot a 13. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia bulgáriai döntőjében – mondta el Prószéky Gábor, a verseny magyar bizottságának elnöke Budapesten sajtótájékoztatón hétfőn.

A diákolimpia célja, hogy izgalmas nyelvészeti problémákat mutasson fel tehetséges, jó logikai érzékkel rendelkező diákoknak. A megmérettetésen, amelyet július 22. és 25. között rendeznek meg Blagoevgrádban, a magyar középiskolások egyénileg és két négytagú csapatba szervezve is versenyeznek.

Három éve válogatnak
A diákolimpiát 2003 óta rendezik meg rendszeresen, a verseny magyar szekciója, a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság (MNYD) 2012-ben alapult meg. A szervezet, amelynek fő célkitűzése a nyelvekkel való alkotói, kreatív foglalkozás népszerűsítése, azóta minden tanévben internetes fordulókból és egy személyes megmérettetésből álló válogatóversenyt rendez középiskolások számára a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében. Itt az egyéni teljesítmény mellett arra is figyelmet fordítanak, hogy olyan diákokat válogassanak ki, akik várhatóan jól tudnak együttműködni, sikeres csapatként versenyezni.

A résztvevők a matematikusok és nyelvészek által közösen összeállított feladatokat anyanyelvükön kapják meg, hiszen a verseny lényege elsősorban nem a nyelvismeret, hanem a logikai készség, a kreativitás összemérése. Tipikus feladatnak számít például egy egzotikus nyelven – baszk vagy jukagír – írott szöveg bizonyos logikai támpontok segítségével történő lefordítása – magyarázta Prószéky Gábor.

Az elnök elmondta: a versenyen szereplő, az elméleti, a számítógépes és az alkalmazott nyelvészet különböző területeit is érintő feladványok alapvetően idegenek a magyar általános és középiskolai oktatás tananyagától, így a magyar versenyzők többnyire az ország legerősebb gimnáziumaiból kerülnek ki, ahol az oktatás eleve magas színvonala megfelelő alapot biztosít az ilyen típusú érdeklődésnek.

A csapatoknak a versenyen egyébként egyetlen, ám rendkívül komplex feladványt kell megoldaniuk három-négy óra alatt, míg egyéniben a versenyzők öt feladattal szembesülnek, amelyekre összesen hat óra áll rendelkezésükre. A magyar középiskolások eddig az egyéni versenyben érték el legjobb eredményeiket: 2013-ban Manchesterben Szabó Attila Dániel, 2014-ben Pekingben pedig Tímár Veronika részesült különdíjban. Utóbbi versenyen 28 országból 152 versenyző vett részt.

Prószéky Gábor hangsúlyozta, hogy reményeik szerint az előző két évhez hasonlóan 2015-ben is szép eredményekkel, díjakkal térhetnek haza a magyar versenyzők. A vetélkedőn való részvételt az MNYD többnyire pályázati pénzekből és alapítványi támogatásokból állja, ugyanakkor tavaly a kiutazáshoz szükség volt egy gyors szülői összefogásra is. A szervezet ezért a jövőben szeretné elérni, hogy a többi – például matematikai, fizikai vagy biológiai – diákolimpiáéhoz hasonló minisztériumi támogatás segítse a nyelvészetben különös tehetséget felmutató diákok versenyzését is.

Az elnök válaszol

Megkeresésünkre Prószéky Gábor elmondta: a középiskolai oktatásban a magyar nyelv és irodalom van jelen, ám a nyelvészetet nem kezelik külön területként, emiatt ismertsége kisebb. A tavalyi szülői összefogásra is emiatt volt szükség, mivel „az ismert diákolimpiáktól eltérően minden évben külön támogatásért kell folyamodnunk a verseny megszervezéséhez, és tavaly pont nem kaptunk, de szerencsére – ahogy akkor, úgy most is – megtaláljuk a legjobbakat.”

 

Az elnök közlése szerint a Hiteles Ember Alapítvány pályázott támogatásért az Emmi Nemzeti Tehetség Programjának keretében, és pályázatuk sikerességének köszönhetően nemcsak egy, hanem két csapat is megmérettetheti magát Blagoevgrádban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.