Két parlagi sas és egy kerecsensólyom is méreg áldozata lett

MNO

2007. augusztus 24., péntek 12:43

Méreg végzett két parlagi sassal, egy kerecsensólyommal és egy rétisassal Mosonmagyaróvár térségében és a Hanságban; tetemükben karbofurán nevű talajelőkészítő szert mutatott ki a vizsgálat.
A nyáron elpusztult parlagi sasok és a még télen megtalált sólyom és rétisas tetemében karbofurán nevű szert mutattak ki az Országos Állategészségügyi Intézetben lefolytatott vizsgálatok. Ezeknek a madaraknak egyenként egymillió forint a természetvédelmi értéke.
A karbofurán talajfertőtlenítő szer, amelyet csak engedéllyel használhatnak talajelőkészítésnél. Aratási időben és télen viszont nem indokolt a méreg használata. A napokban a Hanságban került elő egy varjú, egy rétisas és egy tőkésréce teteme, valószínűleg azok is karbofurántól hullottak el.

(mti)

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.