Kevés ijesztőbb dolog van, mint egy hátraszaltózó robot

MN

2017. november 17., péntek 22:46, frissítve: péntek 22:59

A Boston Dynamics technológiai vállalat híres a furcsa, de meglepően jól működő robotjairól, például a négylábú robotkutyáról vagy -öszvérről, amely nehéz terepen is jól boldogul. Fejlesztenek humanoid robotot is, de nem japán játékszerekre kell gondolni, igazából csak abban hasonlítanak az emberre, hogy két lábon járnak. 

A cél az emberi mozgás modellezése, ami nehezebb, mint elsőre gondolnánk. Az amerikai cég azonban láthatóan nagyon jól halad a fejlesztéssel: az Atlas névre hallgató, másfél méter magas, 75 kilós modell már nem csak emberként képes járni – akár lépcsőn is –, de páros lábbal tud ugrani, sőt, a hátraszaltót is képes megcsinálni. Egészen ijesztő, ahogy utána diadalmasan emeli az égnek a karját.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.