Kiderültek a „kozmikus gyilkosság" részletei + Videó

WL

2012. május 3., csütörtök 16:22, frissítve: csütörtök 16:31

Első ízben sikerült lencsevégre kapni, amint egy fekete lyuk behabzsolt egy csillagot. A kutatásról a Nature csütörtöki számában jelent meg tanulmány.

A legtöbb galaxis szívében szupermasszív fekete lyuk terpeszkedik, amelynek tömege sok milliószor vagy akár több milliárdszor múlja felül a napunkét. Ezek a rejtélyes objektumok a sötétben lapulnak, míg egy potenciális áldozat, például csillag óvatlanul közel merészkedik hozzájuk. Ekkor a fekete lyuk hihetetlen gravitációs ereje darabokra tépi, olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A tudósoknak tavaly sikerült tetten érni egy „csillaggyilkosságot", ám most nemcsak az elkövetőt sikerült azonosítani, hanem az áldozatul esett, héliumban gazdag csillag „személyazonosságát" is kiderítették az asztronómusok.

„Első ízben voltuk képesek megállapítani, hogy milyen típusú csillagot tépett szét egy fekete lyuk” – hangsúlyozta Suvi Cezari, a Johns Hopkins Egyetem csillagásza, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok szerint a szupermasszív fekete lyukak ritkán tépnek szét csillagokat, ilyen eseményre egy-egy galaxisban legfeljebb tízezer évente kerül sor. Suvi Cezari kollégáival a „kozmikus gyilkosságok” után kutatva több százezer galaxist pásztázott végig a NASA ultraibolya-csillagászati műholdja, a GALEX (Galaxy Evolution Explorer) által készített felvételeken, illetve a látható fény tartományában a hawaii Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System) segítségével.

A kutatók 2010 júniusában  észlelték egy 2,7 milliárd fényévnyire lévő galaxis központjában, a fekete lyuk tájékán a fényes fellobbanást.

„Amikor egy fekete lyuk gravitációs ereje szétszaggat egy csillagot, az áldozat »maradványainak« egy részét beszippantja a »gyilkos«, a többi viszont igen nagy sebességgel kilökődik. Amit észleltünk, az a fekete lyuk által beszippantott gázok ragyogása" – magyarázta Cezari.

(Forrás: Space.com)

A csillagászok számításai szerint a fekete lyuk tömege 3 millió naptömegnek felel meg, vagyis körülbelül akkora lehet, mint a Tejútrendszer központját uraló „fajtársa”.

„Az ilyen látványos események sokat elárulnak az egyébként láthatatlan fekete lyukakról, például a tömegükről. Azt már tudtuk, hogy összefüggés van a fekete lyuk és az otthonukként szolgáló galaxis tömege között, most pedig az is kiderült, a galaxis és a fekete lyuk tömege valamiképp befolyásolja egymást” – mutatott rá a szakember.

A kutatók elvégezték a kilökődött gázok színképelemzését is: a spektroszkópia tanúsága szerint ezek főleg héliumból és egy kevés hidrogénből álltak. „Ez olyasféle munka, mint amikor egy gyilkosság helyszínén gyűjtögetik a bizonyítékokat a nyomozók” – fogalmazott  a csillagász, aki szerint a gázok összetétele azt sugallja, hogy a széttépett csillag héliumban gazdag magjáról van szó.

„Első ízben rendelkezünk annyi bizonyítékkal, hogy nemcsak az »elkövető« profilját alkottuk meg, de a szerencsétlenül járt áldozatát is azonosítani tudtuk” – összegzett Suvi Cezari.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.