Közel 11 milliárdan lehetünk az évszázad végére

PR

2013. június 14., péntek 04:04, frissítve: péntek 09:47

A Föld lakossága 2025-re a mai 7,2-ről 8,1 milliárdra, 2050-re 9,6 milliárdra, az évszázad végére pedig 10,9 milliárdra növekedhet – legalábbis ezt vetíti előre az ENSZ-nek a teljes bolygóra vonatkozó népesség-előrejelzése (World Population Prospects), amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a világszervezet székhelyén.

A washingtoni egyetem kutatói által az ENSZ számára készített tanulmány szerint India 2028 körül várhatóan behozza Kínát, amennyiben mindkét országban 1,45 milliárd ember él majd. India lakossága ezt követően 1,6 milliárdra gyarapodik, majd lassan csökkenni kezd, 2100-ra 1,5 milliárd lesz. A kínai népesség 2030 után indul majd csökkenésnek, 2100-ra várhatóan 1,1 milliárdra apad.

Nigéria lakossága az előrejelzés szerint lekörözi majd az Egyesült Államokét az évszázad közepére, amikor is az utóbbi államnak 400,8, az afrikai országnak pedig 440,3 millió lakosa lesz. Nigéria 2100-ra már Kínával versenghet a második legnépesebb ország címéért, addigra vélhetően 913,8 millió ember él majd a területén.

John Wilmoth, a Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályán (DESA) belül működő népesedési osztály igazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet a várhatóan széles hibahatárra. Ilyen hosszú távon ugyanis a népesedés alakulását három tényező alapvetően befolyásolhatja, mégpedig a termékenység szintje, a halálozási arány és a migráció.

Emlékeztetett, hogy világszinten a hatvanas évek óta meglehetősen gyorsan hanyatlott a termékenységi ráta, az egy nőre eső gyermekszületések átlaga olyan nagy országokban is csökkent, mint Kína, India, Indonézia, Irán, Brazília és Dél-Afrika. Ugyanakkor több mint öt százalékkal emelkedett ez a mutató 15 magas termékenységi szintű afrikai országban, köztük Angolában, Kamerunban, Kongóban, Etiópiában, Mozambikban, Nigerben és Nigériában. Az afrikai kontinens egészén 2100-ig megnégyszereződik a lakosság száma: 1,1-ről 4,2 milliárdra emelkedik. A világ Afrikán kívüli részén a lakosság mindössze 10 százalékkal gyarapodik majd, ami pedig Európát illeti, 14 százalékos csökkenés jósolható az évszázad végéig.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.