Közel viszik a fiatalokhoz a magyar történelmet

MNO

2011. június 30., csütörtök 22:28

A magyar történelem emlékezetes pillanatairól készül filmsorozat általános iskolásoknak, akik szeptembertől Időutazás az osztályteremben címmel találkozhatnak a honfoglalástól a tatárjárásig terjedő időszakot feldolgozó öt epizóddal.
A tematikusan felosztott, 10-12 perces rövidfilmekben a magyar történelem legfontosabb és legérdekesebb pillanatait dramatizált jelenetek és a már nem létező helyszínek virtuális, háromdimenziós változatai teszik érdekesebbé. „Filmes projektünk alapvető célja egy olyan széles körben felhasználható oktatási segédanyag létrehozása, amely többféle terület szakembereinek együttes munkája révén segíti a történelem oktatását” – mondta Bárány Krisztián, az Időutazás projektfelelőse és rendezője. Hozzátette, hogy az eddig elkészült 71 percnyi film történészek, tanárok, filmesek, színészek és számítógépes szakemberek együttműködésének eredménye.

A Szülőföld Alap – a jelenlegi Bethlen Gábor Alap jogelődje – támogatásával kezdett sorozat a rendszerváltozásig 50-60 részben az általános iskola 5. osztályos tananyagától kezdve dolgozná fel a magyar történelmet.

A sorozat szakértője Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. Mint kiemelte, az volt a cél, hogy a nemzettudatot erősítő történeti ismereteket közérthető módon közvetítsék az „időutazó” diákok számára. A tanításban alapvetően segédanyagként használható film alapja az a történeti tudás, amelyet a témák profi szakértői – a Magyar Nemzeti Múzeum, az MTA Történettudományi Intézete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Országos Levéltár tudományos munkatársai – ismertetnek.

„Ezekre a rövid interjúkra építünk fel egy-egy konkrét témát, amelyet az internethez szokott fiataloknak újszerű, figyelemfelkeltő módszerrel próbálunk bemutatni. A mai diákok világa az internet és a multimédia, ezeket csempésszük bele a történelem oktatásába” – magyarázta Bárány Krisztián.

Az alkotók további pályázatok és támogatók segítségével még a nyáron szeretnék folytatni az elkezdett munkát. A filmeket DVD-n tervezik megjelentetni az iskolák számára. További információk a film Facebook-oldalán találhatók.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.