Szokatlan jelenséget figyeltek meg a piramisoknál

MNO

2015. november 10., kedd 16:50

Egy nemzetközi szakemberekből álló tudóscsapat szokatlan termikus jelenséget figyelt meg a gízai piramisoknál.

Egy nemzetközi építész-tudós csapat termikus anomáliát figyelt meg gízai piramisok belsejében – olvasható a BBC-n. A szakemberek által használt hőkamerák a szokottnál magasabb hőmérsékletet észleltek három szomszédos kőben a Kheopsz-piramis (Gízai nagy piramis) alján. Az egyiptomi műemlékvédelmi hivatal illetékese szerint az anomáliát belső légáramlat vagy eltérő építőanyag használata, esetleg a piramison belüli üres terület okozhatta.

Az egyiptomi, francia, kanadai és japán szakemberekből álló tudóscsoport két időpontban végzett hőtérképes állapotfelmérő vizsgálatot. Akkor, amikor a nap kívülről felmelegíti a mészkőszerkezetet, valamint napnyugtakor, amikor lehűlnek. Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium közleményében kifejtette, hogy az anomáliák megmagyarázására számos hipotézis lehetséges, például üregek vagy belső légáramlat jelenléte.

A piramis alsó mészkősorában érdekes jelenségre figyeltek fel a kutatók
Az alsó mészkősorban érdekes jelenségre figyeltek fel a kutatók
Fotó: Patrick Hertzog / Europress/AFP

„Különösen lenyűgöző anomáliára bukkantak a Kheopsz-piramis keleti oldalának földszintjén. A piramis köveinek alsó sora teljesen egységes képet mutatott, aztán most kiderült, hogy van egy képződésbeli különbség” – mondta Mamduh ad-Damati műemlékvédelmi miniszter.

A tudósok más termikus rendellenességet is találtak már a Gízai nagy piramis felső felében. Kheopsz, Kheprén és Mükerinosz piramisainak szerkezeti vizsgálata október 25-én kezdődött, és év végéig folytatódik. Szakértők rejtett kamrákat is keresnek a piramison belül.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.