Lassul a Vénusz + Kép

PK

2012. március 1., csütörtök 19:02

Az Európai Űrügynökség (ESA) Venus Express szondájának tanúsága szerint lassulóban van az Esthajnalcsillag.

A Párizsi Obszervatórium kutatói a bolygó felszínét pásztázó Virtis infravörös képalkotó spektrométer adatait elemezték, és összevetették azokat az amerikai Magellán-űrszonda 1990–1994 között végzett radarméréseivel. Megdöbbenésükre azt fedezték fel, hogy a méréseknél figyelt jellegzetes felszíni alakzatok 20 kilométerrel „hátrább” voltak annál, ahol lenniük „kellett volna”.

A kutatócsoport, amely az Icarus című folyóiratban tette közzé megfigyeléseit, kiemeli, hogy méréseiket újból és újból megismételték. „A lehetséges hibaforrásokat kiiktatva arra a következtetésre jutottunk, hogy a vénuszi nap hossza megváltozott az elmúlt 16 év során” – emelték ki közleményükben a Párizsi Obszervatórium asztronómusai.

Számításaik szerint az adott időszak alatt egy nap hossza az Esthajnalcsillagon 6,5 földi perccel növekedett. „Csillagászati mércével ez jelentős változás” – hangsúlyozta Pierre Drossart.

Fotó: ESAA csillagászok feltételezése szerint a bolygót a felszíne és sűrű légköre közti súrlódás fékezheti. Ez a megállapítás meglepőnek tűnhet, ám figyelembe kell venni, hogy a légkör vastagsága meghaladja a 100 kilométert, és igen sűrű, hiszen 96 százalékát szén-dioxid alkotja. Ehhez hozzáadódik az óránkénti 350 kilométeres sebességgel száguldó szelek hatása is. A légköri nyomás a felszínen a földi értékek 92-szerese, akkora, mint 900 méteres mélységben lenne az óceánban.

„A Földön is időnként hat a légkör fékező hatása, ám ez csupán a másodperc tizedrészét teszi ki, vagyis érzékelhetetlen” – magyarázta Pierre Drossart, aki az AFP kérdésére válaszolva nem tudta megmondani, hogy végül „megáll-e” teljesen a Vénusz.

„Ezt nehéz megjósolni, hiszen mindössze két mérési pontunk van. Az elméleti modellek viszont azt mutatják, hogy ciklikus jelenséggel van dolgunk. Amikor a légkör felgyorsul, a bolygó lelassul, viszont amikor veszít lendületéből, ellenkező jelenségnek lehetünk tanúi. Ingaeffektus érvényesül” – fogalmazott Pierre Drossart.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.