Leesett a kutatók álla, amikor felnyitottak egy középkori sírt

MN

2017. szeptember 20., szerda 19:20, frissítve: csütörtök 07:28

Az Oxfordi Egyetem archeológusai a La Manche egyik szigetén, Guernsey-n végeztek feltárást, amikor egy sírra találtak. Pontosabban először csak azt vették észre, hogy a talaj egy részét valamikor már megbolygatták. Ez általában arra utal, hogy a felszín alatt egy sír rejtőzik. Amikor eltávolították a hajdani gödörből a földet, leesett az álluk. Emberi maradványok helyett ugyanis valami szemmel láthatóan nem emberire bukkantak. – A csontokról később kiderült, hogy egy disznódelfintől származnak – adta hírül a Guernsey Press.

A kutatóknak fogalmuk sincs róla, ki és miért temette el a delfint, azt viszont kiderítették, hogy a sír a 14. századból származik. Akkoriban a sziget szerzeteseknek szolgált menedékül, ebből arra következtetnek, hogy ők hantolhatták el a delfint. Azt viszont senki nem tudja, hogy miért vesződtek ezzel a munkával. A disznódelfin akkoriban rendszeresen előfordult az emberek asztalán, vagyis elképzelhető, hogy a szerzetesek a húsáért ölték meg az állatot. Amennyiben valóban ez történt, akkor sem világos, hogy miért készítettek neki sírt, ahelyett hogy a maradványait bedobták volna a tíz méterrel arrébb lévő tengerbe.

Az egyik feltételezés az, hogy amit a tudósok sírnak néztek, az valójában élelmiszerraktár volt. A szerzetesek ástak egy gödröt, kibélelték sóval, és ebbe az üregbe helyezték bele a delfint. Majd ottfelejtették.

Mások viszont úgy gondolják, hogy a szerzeteseknek vallási okokból lehetett fontos az állat. Ez esetben valóban megadhatták neki a végtisztességet.

Az archeológusok a további kutatásoktól várják, hogy fényt derítsenek a rejtélyre.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.