Lézerrel tudunk gyorsabban, több adatot tárolni

2013. augusztus 20., kedd 14:14

Akkor lesznek gyorsabbak a számítógépek, ha hatékonyabb adattárolási módszereket fedeznek fel. Svájci és francia kutatók új lehetőséget kísérleteztek ki: villámgyorsan változtatják az anyag elektromágneses töltését.

Az új eljárás a szupersebességű adattárolás számára nyitja meg az utat – írták a kutatók a Nature Photonics című szaklap friss számában. Ma az adatokat főként elektromágneses módon tárolják, például merevlemezen – olvasható a svájci Paul Scherrer Intézet (PSI) közleményében.

Az információ legkisebb egységét, a bitet elmentik a tárolóeszköz mágneses mezejének egy pici helyére. Amint az adaton változtatni akarnak, ezeknek az apró „mágneseknek” az irányát kell megfordítani. Azzal az eljárással lehet a legnagyobb adatmennyiséget tárolni, amely ezt az irányváltást a legrövidebb idő alatt hajtja végre.

A lézer mint az új adattovábbító

Ezt az alapelvet követte a lausanne-i egyetem (EPFL) Christoph Hauri vezette kutatócsoportja, amikor a PSI terahertz-lézerével sikerült szélsőségesen rövid idejű fényjelet kibocsátaniuk, amely már csak a pikoszekundum egységével mérhető. Egy pikoszekundum a másodperc egymilliárdod részének az ezredrésze. A terahertz ezermilliárd – billió – hertz. Ha ezzel a fénnyel rávillantanak a magnetizált anyagra, akkor a lézerfény hatására megváltozhat a mágnesesség iránya. Ez hasonló ahhoz, mint amikor egy mágnest egyszer az iránytű egyik oldalára, utána a másikra helyezik.

Így fordul meg a bevilágított anyagon a mágnesesség előbb az egyik, majd a másik irányba. Hauri szerint a bemutatott kísérletben a lézervillám nem elég intenzív még, hogy tökéletesen megfordítsa a mágnesességet. Egyelőre a dinamikáját fedezték fel, azaz meg tudják figyelni a mágnesesség mozgását. „A kísérletnek az volt a célja, hogy a mágnesesség ultrasebes és pontos lézeres irányításának koncepcióját be tudjuk mutatni” – magyarázta a kutató. Hauri bízik abban, hogy a közeljövőben sikerül tökéletesen megfordítani a mágnes irányát. „Vannak trükkök, melyekkel egy gyenge lézert annyira meg lehet erősíteni, hogy eltérítse a mágnesesség irányát” – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.