Ma megúsztunk egy kisbolygó-becsapódást, de nem leszünk mindig ilyen szerencsések

Cs.L.

2017. október 12., csütörtök 19:50, frissítve: csütörtök 21:33

Újabb aszteroida húz el ma a Föld mellett. A 2012 TC4 elnevezésű kődarab 44 ezer kilométerre közelíti meg a bolygónkat. Ez a távolság földi léptékkel nézve kifejezetten nagynak tűnhet, mégsem az. Azokat az aszteroidákat, amelyek ekkora távolságra haladnak el mellettünk földsúroló kisbolygóknak nevezik. A 2012 TC4 méretéről többféle becslés is létezik. Van, ahol csupán tizenöt méteres átmérővel számolnak, de van olyan is, ahol negyvennel. Nem tévedünk nagyot, ha méreteit tekintve egy házhoz hasonlítjuk.

Mindegy, melyik becsléssel élünk, az bizonyos, hogy a kisbolygó elég nagy károkat tudna okozni, ha eltalálná a Földet. Legutóbb 2013 februárjában csapódott be egy a 2012 TC4-hez hasonló méretű kődarab. Akkor több mint 1200 ember sérült meg az Oroszországban található Cseljabinszkban. Többségüket a lökéshullám miatt kitörő ablakok szilánkjai sebezték meg. Az eseményről rengeteg fotó és videófelvétel készült. Íme az egyik összeállítás:

A felvételekből az a tanulság szűrhető le, hogy amennyiben egy óriási fényes objektumot  látunk átsuhanni az égen, ne álljunk meg bámészkodni. A lökéshullámnak időre van szüksége ahhoz, hogy elérjen bennünket. Jobban tesszük, ha ezt az időt szájtátás helyett arra használjuk, hogy menedéket keresünk. Lehetőleg minél távolabb a nagy üvegfelületektől.

Bár ma megúsztuk a katasztrófát, szinte biztosra vehető, hogy a 2012 TC4 előbb-utóbb a Földön köt majd ki. Persze ez nem a jövő hónapban fog megtörténni. A kisbolygó legközelebb 2077-ben közelít meg bennünket, de akkor is csak egy az ezerhez lesz az esélye annak, hogy el is találja a Földet. 

De ami késik, nem múlik. Jelenleg 15 ezer olyan objektumot ismerünk, amelyiknél fennáll az ütközés veszélye. De még nem ismerjük az összeset. Az amerikai kongresszus arra kötelezte a NASA-t, hogy 2020-ig katalogizálja a 140 méternél nagyobb égi objektumokat. Azokat, amelyeknek a becsapódása az egész bolygóra kiterjedő, jelentős mértékű katasztrófát okozna. Az egy kilométernél nagyobb objektumok közül körülbelül 800-at tartanak számon, de becslések szerint még legalább kétszázat nem fedeztek fel. A 2012 TC4-hez hasonló méretű objektumok körülbelül 50 évente találják el a bolygónkat. A valamivel nagyobbak, amelyek egy sűrűn lakott város fölött felrobbanva akár milliók halálát okozhatnák, néhány száz évente csapódnak be.

 
A Föld, a Hold és a 2012 TC4 jelű aszteroida egymáshoz viszonyított pályája a megközelítéskor
NASA
 

Az űrkutatók azonban optimisták, úgy gondolják, hamarosan teljesen elhárulhat a nagyobb objektumok becsapódásának a veszélye. Pályájuk ismeretében még azelőtt eltéríthetjük a sziklákat, hogy azok komolyabb fenyegetést jelentenének a Föld élővilágára. A kisbolygók útjának megváltoztatására több terv is létezik. Az egyik szerint egy nagyobb tárgyat ütköztetnének a veszélyes objektumnak, egy másik pedig rakétákat telepítene a felszínükre, hogy azok a megfelelő irányba taszítsák. A vészforgatókönyv pedig az, hogy atomtöltettel szaggatják apró darabokra az eltéríthetetlen kisbolygókat.

A NASA egyébként néhány év múlva élesben is tesztelni fogja a bolygóvédelmi rendszerét. 2024-ben egy Didymos néven ismert aszteroidapár közelíti meg a Földet. Nem jelentenek veszélyt, de kísérleti nyúlnak tökéletesek lehetnek. Az amerikai kutatók a páros kisebbik tagjának vezetnének egy hűtőszekrény méretű űrhajót, hogy megvizsgálják, hogyan reagál az ütközésre. A tudósok arra számítanak, hogy az aszteroidában nem tesz nagy kárt a becsapódás, de épp akkora lökést ad neki, amennyi elegendő ahhoz, hogy megváltoztassák a pályáját.

A 2012 TC4 áthaladása egyébként még hasznára is válik a tudósoknak. Az európai űrügynökség szerint ez remek alkalom, hogy a földközeli objektumok megismeréséhez és követéséhez szükséges nemzetközi eszközöket teszteljék, és megvizsgálják, hogyan tudnának reagálni valódi veszély esetén.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?