Madarak és fák napja Budapesten

UDM

2014. május 10., szombat 05:35

Madárgyűrűzési bemutató, galambröptetés és szakvezetéses kerti séták is várják az érdeklődőket szombaton a madarak és fák napján Budapesten.

A XII. kerületben található Jókai-kertben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében az érdeklődők madárgyűrűzési bemutatón vehetnek részt, előadást hallhatnak a parlagi sasok mérgezéséről, és megismerkedhetnek az MME méregkereső kutyájának munkájával.

A látogatók szakvezetéssel tekinthetik meg a Jókai-kertet, valamint a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár ritkaságait, a szakemberek bemutatják a Madárbarát kert programot és a ragadozómadár-védelmi eszközöket is. A programokat játszóház, fészekmegfigyelés és természetismereti játékok is színesítik – közölte az egyesület az MTI-vel.

Az ELTE Füvészkertben a Pilisi Parkerdő Zrt. mutatkozik be természetismereti foglalkozások és vetélkedők révén. A természetvédelmi napon a látogatók megismerkedhetnek a Budakeszi Vadaspark és a Visegrádi Fellegvár titkaival, képességfejlesztő társasjátékokat próbálhatnak ki, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Lesz galambröptetés, ahol az érdeklődők megtudhatják azt is, hogyan képesek a postagalambok 1500 kilométerről is hazatalálni. A Füvészkert különleges fáit szakvezetéssel tekintheti meg a közönség.

A mezőgazdaság számára hasznos madarak védelme érdekében az európai államok 1902. március 19-én egyezményt kötöttek Párizsban, az egyezmény aláírói között volt Magyarország is. A madarak és fák napját Chernel István ornitológus ebben az évben szervezte meg először, 1906-tól pedig rendelet is előírta, hogy az iskolákban minden év májusában egy napon ismertessék a tanulókkal a madarak, a fák, általában a természet értékeit és védelmük jelentőségét. Egy 1994-es kormányrendelet május 10-ére tűzte ki ezt a napot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.