Magyar biológus kapta az ÖAW díját

TK

2012. január 18., szerda 19:03

Kovács Mihály magyar biológus kapja az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Ignaz L. Lieben 2011-es díját.

A tudóst „az izommotor-proteinek területén végzett rendkívüli teljesítményéért jutalmazták az akadémia legrégibb díjával” – jelentette be szerdán közleményben az ÖAW.

A 36 ezer dollárral (8,5 millió forint) járó kitüntetést január 24-én adják át két egyéb díj mellett.

Kovács Mihály a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem biokémiai tanszékének tudományos főmunkatársa. Munkája során elsősorban a miozinnal, a motorfehérjék egy családjával foglalkozik. Ezek a proteinek közreműködnek az élő sejtekben izom-összehúzódáskor, a molekulák sejten belüli szállításakor vagy egész sejtek mozgásakor.

Az Ignaz L. Lieben-díjat 1863-ban alapították, nevét a Lieben bankház alapítójáról kapta. A díjak adását 1937-ben felfüggesztették, mivel az adományozó család a náci üldöztetés elszenvedőjévé vált.

Az amerikai Isabel és Alfred Bader házaspár anyagi támogatásának köszönhetően aztán újra életre hívták a díjat, és 2004-től ítélik oda egy Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szlovéniából, Csehországból, Magyarországról vagy Ausztriából származó, a sejtbiológia, a kémia és a fizika területén kiemelkedő munkát végző fiatal – negyven év alatti – tudósnak.

A Lieben-díjjal egy időben átadják a művészettörténeti Bader-díjat Stefan Alblnek a Pietro Testa barokk művésszel foglalkozó disszertációjáért, illetve a természettudományi Bader-díjat Anna Lindemannak, aki Sigmund Freud pszichoanalízis-elméletét a német nyelvű romantika és a fizikális biológia kontextusában elemezte disszertációjában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.