Már nem a régi a sarkköri jégtakaró

Tótiván Bernadett

2014. március 1., szombat 22:12

A sarkköri jégtakaró elérte az évszakos minimumát, műholdas felvételek szerint az elmúlt 35 év hatodik legalacsonyabb értékére csökkent.

A 2013-as olvadás során jelentős előrelépés történt a jégtakaró előző évi kiterjedéséhez képest – amikor rekordalacsony volt. De a tudósok figyelmeztetnek, hogy a hosszú távú tendenciák a legfontosabbak most, mivel a legtöbb előrejelzés azt mutatja, hogy a Jeges-tenger időszakosan jégmentes lesz az évszázad közepére, ha nem előbb. Emellett a mérések azt is jelzik, hogy a tengeri jég térfogata közel van a valaha mért legalacsonyabb szinthez; utalva rá, hogy a jégtakaró szokatlanul vékony és sérülékeny.

A 2013. szeptember 18-i adatok alapján a sarkköri jégtakaró kiterjedése körülbelül 5 millió négyzetkilométer volt. Ez jóval meghaladja az előző évben, ugyanazon a napon mért értéket, de így is jóval az 1981–2010 közötti időszak átlaga alatt marad, az amerikai NSIDC (National Snow and Ice Data Center) adatai alapján. A hivatalos bejelentés a jégtakaró minimumáról február 21-én történt meg.

A jégtakaró hosszú távú csökkenése – kiterjedésben és vastagságban egyaránt – nagyrészt a természetes változékonyság és az emberi tevékenység miatti melegedés következménye. Az Északi-sarkon a felmelegedés közel kétszeres, mint a Föld többi részén. Ahogy az elmúlt években volt már rá példa, úgy 2013-ban is az olvadás után a jég szokatlanul vékony volt, aminek következtében jóval érzékenyebb az időjárás változására. Szakértők szerint ebben az évben az időjárás sokkal kedvezőbb volt ahhoz, hogy több jég maradjon meg a nyár folyamán, mint az előző pár évben. A jégréteg vékonysága viszont jelzi, hogy egy újabb rekordalacsony érték fog bekövetkezni a közeljövőben.

„Alapvetően a nyár kissé hűvösebb volt, mint az elmúlt néhány évben” – mondta Julienne Stroeve, az NSIDC kutatója egy interjúban. „Annak ellenére, hogy a jég valószínűleg vékonyabb, mint az elmúlt télen, a CryoSat becslései alapján, a viszonylag hűvösebb nyár következtében nagy része megmaradt.”

A jégtakaró csökkenése ezen a nyáron lehetővé tette a tengeri hajózás, illetve a gáz- és olajfúrás megnövekedését az Északi-sarkon. Viszont miközben ezek megvalósulhattak, a jég eltorlaszolta az északnyugati átjárót, így megakadályozva több előre tervezett utat a híres vízi útvonalon, mely a modern történelemben 2007-ben nyílt meg először. Az északi tengeri út, mely Oroszország északi partjai mentén fut, szintén megnyílt egy rövidebb időre szeptemberben az NSIDC szerint.

A 2013-as olvadás idején nagyrészt alacsony nyomású képződmények uralták a Jeges-tenger és Grönland időjárását, így jóval felhősebb és hűvösebb idő volt, mint az előző években, amikor nagyobb mértékben csökkent a tengeri jég. A levegő átlaghőmérséklete a szokásos alatt maradt a Jeges-tenger és Grönland területén ezen a nyáron, ellentétben az elmúlt hat évvel, mikor az átlagnál jóval melegebb körülmények uralkodtak. A 2007 és 2012 közti nyarakat olyan időjárás uralta, mely segített meleg levegőt juttatni az Északi-sark környékére. Magas nyomás uralkodott a Beaufort-tenger és Grönland felett, míg alacsony Eurázsia felett, jelentette az NSIDC. Azonban hiába voltak a kedvező, hűvös feltételek a nyáron, a jégtakaró kiterjedése így is a valaha mért 10 legalacsonyabb érték közé került.

„Az eddigi hatodik legalacsonyabb érték volt a 2013-as, így ez azt tükrözi, hogy hiába vannak olyan körülmények, amik nem kedveznek a jég fogyásának, ettől még lehet kevés a jég mennyisége – ami meg sem közelíti az 1980–1990-es években jellemző szintet” – mondta Stroeve. „Úgy gondolom, hogy ha még pár, a 2013-ashoz hasonló nyarunk lesz a következő években, akkor azzal átmenetileg újjáépülhet a jégtakaró.”

Mark Serreze, a központ igazgatója elmondta, hogy a tengeri jég változásának megfigyelt tendenciái és a számítógépes modellek is azt mutatják, hogy évről évre nagy változékonyság lehetséges a jégtakaró kiterjedésében, ami jól elfedi a jégtakaró hosszú távon történő csökkenését. „Az elmúlt évtizedekben látott minta az, hogy szeptemberben csökken a jégtakaró kiterjedése – évről évre egyre markánsabb hullámvölgyekkel –, ezzel is tükrözve a nagy természetes éghajlati változékonyságot a sarkvidéken. Tavaly ennek a természetes változékonyságnak köszönhetően több jég maradt meg. Most várnunk kell, és meglátjuk, mi történik ebben az évben.”

„Nem szabad nagy hangsúlyt fektetnünk az évről évre történő változásokra, a hosszú távú tendencia a fontos. A következő IPCC-jelentésben részt vevő éghajlati modellek mind azt mutatják, hogy a sarkvidék jégmentes lesz nyaranta, ahogy a hőmérséklet emelkedni fog az üvegházgázok koncentrációjának növekedése miatt” – mondta Julienne Stroeve. „A modellek az időszakos javulási periódusokat is mutatják – az általános csökkenésen felül –, de ezek a periódusok akár több évig is tarthatnak.”

Walter Meier a NASA Goddard Űrrepülési Központjának kutatója azt mondta, hogy a tengeri jég valójában nem állt még helyre, a jég kiterjedésének kedvező adatai ellenére sem. A hosszú távú tendencia továbbra is erősen csökkenő, és a 2013-as év viszonylag nagyobb jégborítottsága sem fog ezen jelentősen változtatni” – mondta Meier. „A meglevő jég elég vékony, így nincs jelentős változás a jég tömegében vagy térfogatában az előző évhez képest.”

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency) CryoSat missziójából származó adatok – ahol a mérés a jég kiterjedését és vastagságát is vizsgálta – azt mutatják, hogy jelentősen csökkent a jég térfogata télen és nyáron is az elmúlt három évben, ezzel valószínűleg egy új, rekordalacsony szint közelébe kerülve.

Forrás: WMO

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.