Megbetegítheti az utazás a sportolókat

BL

2012. augusztus 9., csütörtök 19:35

Több mint kétszeresére emeli a megbetegedés kockázatát, ha távoli mérkőzésekre öt vagy több időzónát utaznak át a sportolók – állapították meg dél-afrikai kutatók a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

Martin Schwellnus kutatócsoportjával 259 rögbijátékost vont be vizsgálataiba. 2010-ben egy nagy, nemzetközi tornát követtek nyomon, amelynek keretében a csapatok Dél-Afrika, Új-Zéland és Ausztrália között utazgattak. A kutatók eredményei szerint amikor otthon játszottak a csapatok, akkor a játékosok összesített idejét tekintve 1000 napra 15,4 nap gyengélkedés jutott, amikor azonban legalább öt időzónával távolabb mérkőztek meg, akkor 1000 összesített napra 32,6 betegnap jutott. Külön érdekes az, hogy amikor hazatértek, akkor a betegnapok száma újra visszaesett, mindössze 10,6 volt 1000 napra vetítve.

Schwellnus úgy véli, hogy a betegségek gyakoribbá válását nem maga az utazás okozza, sokkal inkább az, hogy a sportolók kikerülnek megszokott környezetükből. „Úgy tűnik, hogy az utazás stresszei nincsenek hatással a játékosokra, hiszen hazatérésük után a betegség kockázata nem magasabb a szokásosnál – magyarázta a BBC hírportáljának. – Sokkal inkább befolyásolja állapotukat a levegőszennyezettség, a hőmérséklet, a páratartalom, a magasság, az élelem, az allergének és kórokozók megváltozása.

A rögbitorna 16 hétig tartott, a játékosok 2–11 órát utaztak a mérkőzések helyszíneire. A csapatorvosok minden jelentett megbetegedést feljegyeztek, összesen 469-et, a játékosok 72 százalékára vonatkozóan. A legtöbb betegséget fertőzés okozta, 31 százalék a légzőszerveket érintette, 27,5 százalék az emésztőrendszert, 22,5 százalék pedig a bőrt és a lágy szöveteket – idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.