Megnéztük a következő magyar világsikert

2015. május 27., szerda 20:50, frissítve: péntek 10:22

Programozást játékosan tanító kisrobot, kerekes székes útvonaltervező, formabontó angoltanítás, repülő drónraj és gondolatokkal vezérelt csocsó – csak hogy néhányat említsünk azok közül a magyar találmányok közül, melyek kedden mutatkoztak be a budapesti Akvárium Klubban rendezett techshow-n. Jó eséllyel ezek közül kerül ki a következő világsikerünk.

A kedden megrendezett 7. Magyar Innovációs TechShow (angol nevének rövidítésével HITS) legfőbb célja, hogy bemutassa a magyar digitális ipar újdonságait a vállalkozók, potenciális befektetők, a média és az érdeklődő nagyközönség előtt. Az eseményt a Mobilitás és Multimédia Klaszter rendezi, a kiállítókat pedig minden évben nyílt pályázaton választja ki egy szakértői zsűri. Az Akvárium Klubban felállított 17 standnál az év legizgalmasabb fejlesztéseivel találkozhattak az érdeklődők, de a félórás, angol nyelvű beszélgetésekre is érdemes volt odafigyelni.

A mentális egészségről nem szabad lemondani

A 21. században az emberek mentális problémáinak egyik leggyakoribb forrása a stressz. Megan Jonest, a Stanford Egyetem kutatóját a színpadon Valner Szabolcs sorozatvállalkozó kérdezte eddigi munkájáról. A pszichológus kifejtette, mennyire fontos a mai stressz uralta világban az emberek mentális egészsége és nem szeretünk beszélni a problémáinkról. A Lantern társalapítójaként és a cég orvosi kutatásainak felügyelőjeként Jones bemutatta a célzott pszichológia kutatásai és az informatikai fejlesztések összehangolásának eredményeként létrejött Lantern online és mobilalkalmazást. A kognitív viselkedésterápián alapuló program célja az egészséges érzelmi állapot fenntartásának és a mentális problémák megoldásának támogatása. A személyre szabott program segít a felhasználónak felismerni azokat a viselkedési és érzelmi állapotokat, melyeket érdemes tudatosítani. A fejlesztők az emberi tényezőt sem hagyták ki, a felhasználóknak lehetőségük van kérdezni, szakemberek válaszolnak. Megan Jones évekig kutatott, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű adat álljon rendelkezésre a fejlesztéshez, úgy fogalmazott, a Lantern nem egy kezelést nyújt, inkább azoknak készült, akik szeretnék jobban megérteni az érzelmi állapotaikat és esetleg változtatni a viselkedésükön, bizonyos szituációkat másképp kezelni.

Kerekes székes utazás és környezettudatos zuhanyozás

A mentális mellett a fizikai egészség és a digitális technológia összehangolása is szerepet kapott a techshow-n. Bemutatták például a Route4U-t, ami a világ első ingyenes kerekes székes útvonaltervezője – el is nyerte a közönségdíjat és a MEDIQue-t, ami a Magyar Telekom mobiltechnológián alapuló, intelligens, valós idejű, sürgősségi ellátásszervezésben alkalmazott betegirányító rendszere, melynek célja, hogy átláthatóbbá váljon, melyik beteg mióta várakozik, mi a panasza és hova kell irányítani. A rendszert Szegeden három éve tesztelik jó eredményekkel.

Környezettudatosság szempontjából különösen izgalmas volt a 5Litres bemutatója, ez ugyanis egy olyan víztakarékos, egyedi kialakítású, könnyen felszerelhető zuhanyfej, melynek segítségével a vízfogyasztás az átlagos 60-80 liter helyett maximum 5 liter lesz. A zuhanyfej tetejébe betölthető a tusfürdő, melyből az eszköz dús habot képez, majd öblít. Egyelőre a termék prototípusa készült el.

A kisrobot mindenkit elvarázsolt

A szakmai zsűri a Codie-t választotta 2015 legígéretesebb induló vállalkozásának. Az oktatási célú kisrobottal játékosan, úgy sajátítják el a 8-12 éves gyerekek a programozáshoz szükséges gondolkodás alapjait, hogy közben észre sem veszik ezt a tanulási folyamatot – meséli Baka Dávid, a Codie termelési mérnöke.

A Codie egy okostelefon segítségével irányítható
A Codie egy okostelefon segítségével irányítható
Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Dávid azt is elárulta, hogy már most világszerte óriási sikerük van, Szingapúrtól Los Angelesig érkeztek megrendelések a 169 dolláros, fa borítású játékra. A Codie egy egyedi, okostelefonra telepített programmal irányítható, mellyel intuitív módon, fokozatosan fejlődve lehet egyre bonyolultabb dolgokat megtanítani a robotnak. „Ezzel szeretnénk elérni, hogy kicsit közelebb kerüljenek a gyerekek a programozáshoz” – mondja Baka Dávid.

A techshow egyik legérdekesebb bemutatója számunkra kétségkívül a MindKick volt, mely tulajdonképpen egy agyszenzor vezérelte csocsó. A játékosok úgy tudnak egymás ellen játszani, hogy gondolataikkal irányítják azt a négy ventilátort, amelyek terelgetik a labdát. A játék előtt egy referenciaponthoz viszonyítva beállítják a szenzort, majd a résztvevők kognitív módon tudják mozgásba hozni a jobb és a bal oldalt. Nem kell tehát mást tenni, csak arra gondolni, hogy a jobb oldali ventilátor kezdjen el pörögni, és az valóban aktivizálódik – kipróbáltuk. A két agyszenzor működtette asztali foci valószínűleg izgalmas kihívás lenne a legnagyobb csocsóbajnokoknak is.

A MindKick játékosa agyhullámaival irányítja a labdát
A MindKick játékosa agyhullámaival irányítja a labdát
Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Angoltanulás és kocsikölcsönzés másképp

A Xeropan magyar fejlesztésű, interaktív, ingyenes oktató applikáció egészen új módszerekkel segíti az angol nyelv elsajátítását. Krucsó Gergő UX designer szerint már ötvenezernél is többen töltötték le az alkalmazást, mely szerinte leginkább abban különbözik társaitól, hogy nem a megszokott sémák szerint tanít. A közel 500 leckéből álló szoftver tananyagai nagyon közvetlen, friss írások alapján készülnek, a felhasználók akár videókat és cikkeket is beküldhetnek, melyek alapján tovább bővítik, színesítik a kínálatot a fejlesztők. Minden témánál megtalálhatóak a fontosabb kifejezések és elérhetők a kapcsolódó nyelvtani szabályok, magyarázatok is, amiket különböző teszteken lehet gyakorolni. A Xeropan motiváló hanganyagokkal és videókkal teszi még változatosabbá a nyelvtanulást. A fejlesztés 2014-ben megnyerte az Appra magyar! verseny életmód kategóriáját. Szeptemberben érkezik a 420 leckés program második része, melyben egy történeten keresztül tanulhatnak meg angolul a felhasználók.

A Xeropan interaktív oktató applikációval megújul a nyelvtanulás
A Xeropan interaktív oktató applikációval megújul a nyelvtanulás
Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

A techshow-n Szot Márton, a BeeRides munkatársa kifejtette: az utóbbi időben egyre divatosabbak azok az online szállásközvetítők, melyek segítségével rövidebb vagy hosszabb időre saját lakásunkat adhatjuk kölcsön másoknak. Ezzel olcsóbb szállást biztosítunk nekik és pluszjövedelmet magunknak. Ennek autós változata a BeeRides, melynek célja, hogy azokat az autókat, melyek eddig a reptéri parkolókban álltak, míg tulajdonosuk nyaralt, most hasznosítani lehessen, és ez pluszbevételt jelentsen a tulajdonosnak.

Drónok a művészetben és a mezőgazdaságban

Bemutatták azt a fejlesztést is, melyben több drón egyszerre, egymás mozgására reagálva repül. A projekt hátterében az ELTE-n, Vicsek Tamás professzor által vezetett európai projekthez csatlakozó CollMot cég robotikacsapata áll. A kutatók által elkezdett és kidolgozott projekt lényege a csoportos robotika lehetőségeinek kihasználása. Somorjai Gergő műszaki vezető szerint a kutatás témája a természetben megfigyelhető csoportos mozgások, például egy állatcsorda viselkedése. Létrehoztak egy repülő robotflottát, amit a mezőgazdaság mellett a katasztrófavédelemben is hasznosítani lehetne.

A drónraj egy művészeti projektben is részt vesz, melynek lényege, hogy egy táncosokkal együttműködő multimédiashow-t tudnak létrehozni, ahol a robotok egy, a táncos kezére szerelt jeladó mozgására reagálva változtatnak irányt, forognak, ereszkednek vagy távolodnak. A nyáron több fesztiválon is szerepelnek majd.

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.