Mégsem ez felel a tengerszint emelkedéséért?

2012. május 4., péntek 17:20

Mégsem gyorsulnak a grönlandi gleccserek annyira, mint azt korábban feltételezték, ami azt is jelenti, hogy a jégfolyamok az eddig véltnél jóval kevésbé járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez – derült ki a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányból.
Az Antarktisz felett megváltozott légáramlatok hatására alulról és felülről is gyorsabban olvad a jégtakaró – írták a közelmúltban a Nature című lapban.

Amerikai kutatók több mint kétszáz gleccser adatait gyűjtötték össze a 2000 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan. Az elemzéshez használt felvételeket kanadai, német és japán műholdak készítették. „Eddig átlagosan 30 százalékos gyorsulást látunk tíz év alatt” – foglalta össze Twila Moon kutatásvezető, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.

Ez az érték jóval alacsonyabb az ugyanerre az évtizedre vonatkozó, korábbi prognózisoknál, amelyek között a grönlandi gleccserek százszázalékos gyorsulását jósló tanulmány is volt. A tengerbe kerülő, megolvadt jég közvetlen hatással van a globális tengerszintre. A gleccserek jelentik a legfontosabb elemét annak a szállító mechanizmusnak, amely a jeget a szárazföld belsejéből – például Grönlandról és az Antarktiszról – az óceánba juttatja. Minél gyorsabb a jégfolyam, annál nagyobb mennyiségű jég és olvadékvíz kerül a tengerbe.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták a jövőre vonatkozó előrejelzések bizonytalanságát, hiszen „a vizsgált tízéves szakasz túl rövid a hosszú távú viselkedés valódi megértéséhez”. „Még lehetnek olyan jövőbeli események, amelyek nagy növekedést okozhatnak a gleccserek sebességében” – tette hozzá Ian Howat, az Ohiói Állami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.