Mégsem ez felel a tengerszint emelkedéséért?

LM

2012. május 4., péntek 17:20

Mégsem gyorsulnak a grönlandi gleccserek annyira, mint azt korábban feltételezték, ami azt is jelenti, hogy a jégfolyamok az eddig véltnél jóval kevésbé járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez – derült ki a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányból.
Az Antarktisz felett megváltozott légáramlatok hatására alulról és felülről is gyorsabban olvad a jégtakaró – írták a közelmúltban a Nature című lapban.

Amerikai kutatók több mint kétszáz gleccser adatait gyűjtötték össze a 2000 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan. Az elemzéshez használt felvételeket kanadai, német és japán műholdak készítették. „Eddig átlagosan 30 százalékos gyorsulást látunk tíz év alatt” – foglalta össze Twila Moon kutatásvezető, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.

Ez az érték jóval alacsonyabb az ugyanerre az évtizedre vonatkozó, korábbi prognózisoknál, amelyek között a grönlandi gleccserek százszázalékos gyorsulását jósló tanulmány is volt. A tengerbe kerülő, megolvadt jég közvetlen hatással van a globális tengerszintre. A gleccserek jelentik a legfontosabb elemét annak a szállító mechanizmusnak, amely a jeget a szárazföld belsejéből – például Grönlandról és az Antarktiszról – az óceánba juttatja. Minél gyorsabb a jégfolyam, annál nagyobb mennyiségű jég és olvadékvíz kerül a tengerbe.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták a jövőre vonatkozó előrejelzések bizonytalanságát, hiszen „a vizsgált tízéves szakasz túl rövid a hosszú távú viselkedés valódi megértéséhez”. „Még lehetnek olyan jövőbeli események, amelyek nagy növekedést okozhatnak a gleccserek sebességében” – tette hozzá Ian Howat, az Ohiói Állami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.