Megsérült a Kíváncsicság egyik szenzora

TK

2012. augusztus 22., szerda 12:52, frissítve: csütörtök 13:30

Megsérült a Curiosity (Kíváncsiság) marsjáró két szélérzékelő szenzorának egyike, ám a szakértők reményei szerint ez nem fogja akadályozni a vörös bolygó kutatási programjának méréseit. Az egytonnás jármű első kísérleti útját szerdára tervezi az amerikai űrkutatási hivatal.

A NASA keddi közlése szerint a marsjárót 10 tudományos eszközzel szerelték fel, amellyel vizsgálni tudja, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. Feltérképezi a vörös bolygó geológiáját, és méri légkörét is.

Ezek egyike egy környezetfigyelő állomás, amelyet spanyol tudósok készítettek. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy mikor sérült meg a szélérzékelő szenzorok egyike, azt gyanítják, hogy a marsjáró leszállásakor kis kövek csapódhattak fel a talajról a jármű burkolatára, megsértve a szélérzékelő érzékeny huzalait.

A Curiosity több mint két hete a Mars egyenlítője környékén lévő, 155 kilométer átmérőjű Gale-kráter közepén magasodó, rétegzett szerkezetű Sharp hegy környékén landolt.

A NASA mérnökei úgy vélik, hogy a hegység kialakulásának meghatározása kissé bonyolultabb lesz a szélérzékelő megsérülésével, amelynek az a feladata, hogy mérje a bolygó gyakran kiszámíthatatlan szeleinek sebességét és irányát. A tudósok feltételezik, hogy ezek a szelek hajdanán a kráterben cirkuláltak, és oda szállították a Sharp hegységet alkotó üledéket. A szeleknek valószínűleg szerepük lehetett a hegyet övező homokdűnék formálódásában és mozgásában is.

„Megpróbáljuk megtudni, hogy mennyi szedimentum jut be a kráterbe napjainkban, illetve mennyi jut ki onnan, és számítógépes szimuláció segítségével mindezt kivetíteni a múltba, hogy megállapítsuk, miként jött létre a hegy, milyen folyamatok alakították ki, formálták és erodálták az idők folyamán” – magyarázta a NASA keddi sajtóértekezletén Ashwin Vasavada, a marsjáró projekt egyik vezető tudósa.

A Curiosity a tervek szerint szerdán fogja megtenni az első métereket a vörös bolygó felületén. Először megkapja az instrukciókat egy 30 perces útra, amely alapján később 3 métert halad előre, majd megfordul, és visszatér a leszállási helyére.

Az mno beszámolt róla, hogy újabb Mars-misszió indítását jelentette be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA két héttel a Curiosity marsjáró vörös bolygón történt landolása után.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.