Megtalálták a világ legöregebb krokodiltojásait

MTI

2017. március 9., csütörtök 20:12

A világ legöregebb krokodiltojásait találták meg meglepően jó állapotban Portugália nyugati részén, egy sziklás területen.

A tojásokat 150 millió évvel ezelőtt rakhatta le az anyaállat, és olyan kitűnő állapotban maradtak fenn, hogy az „anyakrokodilról” is sok mindent elárulnak. A krokodil prehisztorikus őse két méter hosszú lehetett. Méretére a nagyobb tojások nagyságából következtettek a paleontológusok – számolt be róla csütörtökön a BBC News.

A krokodilok 200 millió évvel ezelőtt tűntek fel, és a korai dinoszauruszokkal együtt éltek. Ma már világszerte elterjedtek.

„Mivel a késői jura korból származnak, mondhatjuk, hogy ezek a legrégibb krokodiltojások” – jelentette ki Joao Russo, az Universidade Nova de Lisboa tudósa. Hozzáfűzte, hogy a Portugáliában megtalált ősi lelet 40 millió évvel korábbi az eddig ismerteknél.

A tojásokat az „igazi” krokodilok közeli rokona rakta le, amely a crocodylomorphák csoportjába tartozott.

A fosszilis leletek arról árulkodnak, hogy a krokodilok és rokonaik – amelyek a crocodylomorphák nagyobb csoportját alkotják – sok szempontból különböztek a múltban, eltérők voltak a táplálkozási szokásaik, más-más volt a státusuk az élőhelyükön, és eltért az alakjuk is – magyarázta Russo.

Bár a krokodilcsont-fosszíliák a gyakori leletek közé számítanak, fosszilis krokodiltojás ritkán kerül elő, és akkor is töredezett állapotban.

A Nyugat-Portugáliában, Lourinha falu mellett folyó ásatásokon egy dinoszauruszfészek közelében ásták ki több év alatt a megkövesedett tojásokat. A vizsgálat során kiderült, hogy két különböző fajtába sorolhatók. Figyelemre méltóan hasonlítanak a mai krokodiltojásokra, ami arra utal, hogy az elmúlt 150 millió évben nem történt nagy változás a formájukban.

Az egyelőre nem világos a tudósoknak, hogy vajon miért találtak néhány krokodiltojást a dinoszauruszfészekben. A krokodilok ma már csúcsragadozók, de annak idején a nagy dinoszauruszok álltak a tápláléklánc csúcsán.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.