Megvan, mi védi meg az aidstől a majmokat

MTI

2017. október 30., hétfő 21:30, frissítve: kedd 07:16

Évszázadokon át való alkalmazkodás eredménye, hogy a zöld cerkófmajmok védettek a majmok immunhiányos betegségének kórokozójával szemben.

A cerkófmajmok gyakran hordozzák magukban a siv vírust, a majmok immunhiányos betegségének kórokozóját, a vírus azonban nem fertőzi meg őket. Bécsi kutatók felfedezték, hogy ezeknek a majmoknak és a vírusoknak évszázadok óta összekapcsolódik a sorsuk. A cerkófmajmok hosszú idő óta tartó alkalmazkodásuk miatt ellenállóak az immunhiánnyal szemben – közölték a Nature Genetics című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Magnus Nordborg és Hannes Svardal, az Osztrák Tudományos Akadémia Gregor Mendel Molekuláris Növénybiológiai Intézetének (GMI) szakértői vezette nemzetközi kutatócsoport kilenc afrikai ország és három karibi sziget 163 zöld cerkófmajmának örökítőanyagát szekvenálták. Ezek az állatok a megkülönböztetett öt-hét alfajon belül genetikailag jóval sokszínűbbek, mint egyes emberpopulációk – mondta Svardal. Az egyes alfajok örökítőanyaga is lényegesen különbözik egymástól.

A cerkófmajomalfajok családfája szinte egybevág a siv vírusok családfájával – fejtette ki a kutató. „A vírusok tehát a majmok számára nem új kórokozók, amelyek az egyes alfajok között elterjedtek, hanem már a közös ősökben is léteztek” – emelte ki.

A hosszú közös törzsfejlődés révén a vírusoknak sok idejük volt, hogy alkalmazkodjanak a cerkófmajmokhoz és viszont. A majmok nem tudják megakadályozni a sivfertőzést, de sikeresen elkerülik, hogy a vírus tönkretegye az immunrendszerüket – állapították meg a kutatók.

A cerkófmajmoknál erős az olyan gének szelekciója, amelyekről az emberek esetében is ismert, hogy képesek bizonyos vírusfajok kontrollálására. Ezek normális esetben nem idéznek elő tüneteket, de aidsbetegeknél komplikációkat okozhatnak, és halálhoz is vezethetnek – fejtette ki Svardal.

Ezek az új felismerések hasznosak lehetnek a hivterápiák kifejlesztésénél.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.