Minden gyanú felett: Tóth Ilona

2013. február 3., vasárnap 07:40

Tisztázatlan összefüggések, homályos vallomások, be nem idézett tanúk, gyanús orvos szakértői vélemények – a Tóth Ilona-perről beszélgetett a Hír Televízió Ősök tere című adásában M. Kiss Sándor történész és Szilágyi Andor filmrendező.

Az 1956. november 4-ei szovjet invázió után a kórházak váltak a fegyvertelen politikai ellenállás központjaivá. A Péterfy Sándor utcai kórházban Angyal István vezetésével röplapterjesztő központ volt. 1956. november 16-án letartóztatták Angyal Istvánt, az ellenállás központja ekkor a Péterfyből áttevődött a Domonkos utcai kórházba.

November közepén a Domonkos utcai szükségkórházat vezető Tóth Ilona kulcsszerepbe került. A megtorló gépezetnek kapóra jött egy eltűnt személyről szóló bejelentés. Az eljárás szándékos ferdítések, homályban hagyott részletek és ellentmondásos szakértői vélemények kísérték. Tóth Ilona perét a filmhíradó is közvetítette.

Tóth Ilonát 1957-ben ítélték halálra emberölés vádjával, ez a történet a mai napig történészi vita tárgya. A témában fellelhető iratanyag nagyon hiányos, nehéz rekonstruálni, hogy valójában mi történt. Megvannak a tanúvallomások, a tárgyalási jegyzőkönyvek, van egy-két besúgói jelentés, és van ennek a történetnek 1980-ig nyúló utóélete, illetve egy 1966-os per, amely miatt újra elő kellett venni az ügyet – mondta el M. Kiss Sándor történész. „Nem tudnak megbékélni Ilona személyével, újra és újra gyalázni akarják. A ’66-os perből látható, hogy lehet rekonstruálni úgy egy pert, hogy vallomásból tény legyen, és hogy lehet kicserélni dátumot, hogy ez ne legyen feltűnő.”

Forrás: Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.