Minden hatodik ember halálát a környezetszennyezés okozza

2017. október 20., péntek 11:36, frissítve: péntek 18:39

Körülbelül kilencmillió ember idő előtti halálát okozták a környezetszennyezés formái 2015-ben: ez több, mint amennyi halálos áldozatot követelt világszerte az AIDS, az éhínség, a dohányzás, a malária, a tuberkulózis vagy az összes háború – derül ki abból a tanulmányból, amely a The Lancet című orvosi hetilap legfrissebb, csütörtöki számában jelent meg.

A kutatók szerint minden hatodik ember esetében áll összefüggésben valamilyen halált okozó betegség kialakulása a levegő, a talaj vagy a víz szennyezettségével, illetve a munkahelyi körülményekkel. Azonban arra figyelmeztetnek, hogy sok olyan jelenség van, amelynek – bár a szakemberek szerint ugyancsak ezzel a problémával áll kapcsolatban – a pontos okai egyelőre ismeretlenek, ezért a valódi szám még ennél is jóval magasabb lehet. Ráadásul sok mérgező fémre és vegyi anyagra vonatkozóan nem tartalmaz adatokat a kutatás.

Az említett kilencmillió haláleset egyébként

 • másfélszer több, mint a dohányzásban,
 • háromszor több, mint az AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együttesen,
 • hatszor több, mint a közúti balesetekben
 • és tizenötször több, mint a háborúkban vagy az erőszak bármely más formája miatt elhunytak száma.

A tanulmányban kiemelték, hogy válsághelyzet alakult ki, és a folyamat komolyan veszélyezteti a társadalom fennmaradását. Philip J. Landrigan, a tanulmány vezető szerzője, a New York-i Icahn School of Medicine professzora pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a délkelet-ázsiai országokban csak a légszennyezettséggel összefüggő halálesetek száma 2050-re megduplázódhat. Azonban a kutatók úgy vélik: a közelmúlt tapasztalatai alapján – ha megvan a szükséges politikai akarat – intézkedésekkel és fejlesztésekkel felvehető a harc a környezetszennyezés ellen – írja a Guardian.

A legriasztóbb helyzet a szegényebb országokban – például Indiában, Csádon és Madagaszkáron – tapasztalható, e térségekben az összes haláleset negyede a környezet szennyezettségével hozható kapcsolatba. 

A gazdagabb országokban pedig a szennyezés „modernebb” formái, tehát a fosszilis tüzelőanyagokkal és kémiai folyamatokkal összefüggő szennyezés okoz problémát. Philip J. Landrigan kiemelte, hogy óriási mértékben növekedtek az ilyen jelenségekkel összefüggő halálozások, míg a hagyományos folyamatokkal kapcsolatos esetek – az érintett országok fejlődése miatt – inkább csökkentek.

A környezetszennyezéssel összefüggő halálesetek számát tekintve a leginkább érintett tíz ország 2015-ben:

 1. Banglades
 2. Szomália
 3. Csád
 4. Niger
 5. India
 6. Nepál
 7. Dél-Szudán
 8. Eritrea
 9. Madagaszkár
 10. Pakisztán

De Nagy-Britanniában is évi 50 ezer halálozás, az összes haláleset 8,39 százaléka áll összefüggésben a környezet szennyezettségével. Észtországban ez az érték 7,22 százalék, Szlovéniában pedig 7,94 százalék – írja az Evening Standard.

Azonban magasabb az arány

 • Csehországban (8,47 százalék),
 • Oroszországban (8,57 százalék),
 • Szlovákiában (8,95 százalék),
 • Magyarországon (9,72 százalék)
 • és Lengyelországban (10,8 százalék).

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szeptemberben azt mondta, Magyarországon évente több mint 14 ezer ember veszti idő előtt életét a légszennyezettség miatt.

A környezetszennyezéssel összefüggő halálesetek számát tekintve a legkevésbé érintett tíz ország 2015-ben:

 1. Brunei
 2. Svédország
 3. Finnország
 4. Barbados
 5. Új-Zéland
 6. Trinidad és Tobago
 7. Kanada
 8. Izland
 9. Bahama-szigetek
 10. Norvégia

A szakemberek szerint a szennyezettség körülbelül évi 4,6 billió dolláros kárt jelent a társadalomnak, ami a globális GDP több mint 6 százalékának felel meg. „Mindig azt halljuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak a szennyezés felszámolását – én azt mondom, nem engedhetjük meg, hogy ne számoljuk fel” – szögezte le Landrigan.

A kutatáshoz, amelyben a világ 40 tudósa vett részt, a Washingtoni Egyetem egészségügyi mutatókkal és értékelésükkel foglalkozó intézetének adatait használták fel. A kutatók interaktív térképen is ábrázolták az eredményeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint egyébként a környezeti szennyezés formái közül

 • továbbra is a légszennyezettség okozza a legtöbb halálesetet, ami egyebek mellett szívbetegséghez, stroke-hoz vagy tüdőrákhoz vezethet.
 • A második helyen a víz szennyezettsége áll, ami gyomor- és bélbetegségekhez, parazitafertőzésekhez vezethet.
 • Ezt követi a munkahelyek szennyezettsége (a méreganyagok és a rákkeltő anyagok jelenlétével).
 • De azt is kiemelik, hogy csak az ólomszennyezés évi 500 ezer halálesetet okoz.  

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.