Minden ötödik veteránt kínozza a fájdalom

tt

2012. március 26., hétfő 14:56

Az Irakból és Afganisztánból agyrázkódás miatt hazatért amerikai katonák közül minden ötödik krónikus fejfájástól szenved szinte napi rendszerességgel – állapították meg felmérésükben amerikai kutatók.

A Headache című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányba mintegy ezer katonát vontak be, akik szolgálatukhoz köthetően szenvedtek el agyrázkódást, amelynek maradványtüneteként legalább három hónapig fennállt a fejfájásos időszak.

A krónikus fejfájással küzdő katonák között kétszer gyakoribbnak találták a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) előfordulását is azokhoz képest, akiket nem kínzott fejfájás.

Az agyrázkódás traumás agysérülésnek számít, és gyakran jár fejfájással, ám a vizsgálat előtt kevés ismeretük volt a szakembereknek arról, hogy mennyire gyakori, milyen rendszerességgel jelentkezik, illetve mennyi ideig húzódik el.
Bár az agyrázkódást követő fejfájás jelentősen rontja a munkaképességet, a jó hír a szakemberek szerint, hogy egy-két éven belül elmúlik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.