Mobil fegyverekkel csapnának le az Egyesült Államokra?

PR

2012. április 25., szerda 10:30, frissítve: szerda 11:18

Az észak-koreai hadsereg nagy teljesítményű mobil fegyverekkel képes csapást mérni az Egyesült Államokra – jelentette ki a sztálinista ország egyik tábornoka a hadsereg megalakításának 80. évfordulóján, szerdán.

Ri Jong Ho közölte egy állománygyűlésen, hogy ezekkel a fegyverekkel „egyetlen csapással” vereséget tudnak mérni az Egyesült Államokra. Nukleáris és katonai hatalomnak nevezte Észak-Koreát, és katonai stratégának a húszas évei végén járó országvezetőt, aki „évek óta ad iránymutatást” a hadseregnek. Hangsúlyozta: nagyon fontos a hadsereg megerősítése, hogy meg tudja védeni az országot az amerikai és a dél-koreai fenyegetéssel szemben.

Phenjan hétfőn is tett egy hasonló bejelentést, miszerint képes hamuvá változtatni a dél-koreai rendszert. Kedden pedig azt jelentették be, hogy csaknem teljesen befejezték a harmadik föld alatti nukleáris robbantás előkészületeit. Még ugyanezen a napon Phenjan kirohanást intézett az Egyesült Államok ellen, amiért Washington úgymond kettős mércét alkalmaz az országgal szemben közelmúltbeli rakétakísérlete miatt, és az amerikai reagálást az Északkal szembeni ellenséges politika termékének nevezte.

Észak-Korea április 13-án indított el egy nagy hatótávolságú rakétát azzal, hogy műholdat szándékozik Föld körüli pályára állítani, de az röviddel a felbocsátás után felrobbant, és darabjai Dél-Korea nyugati partjainak közelében estek a tengerbe. Dél-Korea, az Egyesült Államok és más regionális hatalmak azt hangoztatják, hogy a kísérlet Észak – ENSZ-határozattal tiltott – ballisztikusrakéta-technológiájának próbája volt.

Phenjan – mint ismeretes – a múlt héten közölte, megtorolja azt, hogy a nemzetközi közösség elítélte a sikertelen rakétakísérletet.

Csoma Mózes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai tanszékének helyettes vezetője szerint Észak-Korea azt akarja bebizonyítani, hogy a gazdasági és ellátási nehézségek ellenére is nagy fejlődést ért el, hiszen műhold felbocsátására is képes.

Forrás: MTI,

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.