Nagyobb eséllyel élik túl a nők

WL

2012. május 2., szerda 12:41

Nagyobb eséllyel élik túl a melanomát a nők, mint a férfiak, és kisebb náluk a kiújulás valószínűsége – állapították meg holland kutatók.

A rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjának munkatársai négy, melanomás páciensek részvételével végzett klinikai teszt eredményeit elemezték.

Tanulmányukban így több mint 2600 résztvevő szerepelt, akik sorsát 2-12 éven át követték nyomon. Ez alatt az idő alatt 366 férfi és 267 nő halt meg.

Az elemzés azt mutatta, hogy a nők ezalatt egyaránt 30 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármely más okból, illetve a melanoma miatt, mint a férfiak. A visszaesés, a betegség kiújulásának kockázata szintén 30 százalékkal ritkábban fordult elő a nőknél, mint a férfiaknál.

Korábbi tanulmányok utaltak rá, hogy a nők nagyobb valószínűséggel mennek el orvoshoz tüneteikkel, ezért a betegség diagnózisa náluk korábban történhet meg, mint a férfiaknál. Ezen túlmenő, biológiai oka is lehet az eltérésnek. Nyilvánvaló magyarázat lehet a nőknél az ösztrogén jelenléte, ám ez nem indokolja, hogy idősebb, menopauza után lévő nőknél is fennállt a megfigyelt előny.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.