Okosvároshoz okosbicikli dukál

Havasi Zsolt

Havasi Zsolt

2015. augusztus 30., vasárnap 17:38

Az elmúlt időszakban számos olyan találmány látott napvilágot, amely nemcsak nagyban segít a városban közlekedő bicikliseknek, de még látványos is.

Egyszerű és nagyszerű – ezzel a két jelzővel tökéletesen leírható az az újdonság, amelyet nemrég dobtak piacra kanadai mérnökök. A SmartHalo elnevezésű szerkezet jelentősen megkönnyíti a nagyvárosi biciklisek életét – olvasható a Mashable internetes portálon. Egy montreali csapat olyan kormányra szerelhető eszközt fejlesztett ki, amely jelentős navigációs újítással szolgál. Nem kell mást tennünk, mint telefonunkkal összehangolni a rendszert és megadni a kívánt úti célt, a SmartHalo ezután már teszi is a dolgát. A kör alakban LED­-lámpákkal ellátott eszköz jelzi, hogy merre kanyarodjunk, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb úton jussunk el a célhoz. A táv megtétele közben pedig folyamatosan gyűjti az adatokat: mekkora volt a szintkülönbség, hány kalóriát égettünk el az út során, és persze folyamatosan jelzi, hol található a biciklink.

De tovább is van: az „okoskütyü” automatikusan érzékeli, ha sötét lesz, ekkor lámpaként funkcionál. A kanadai cég mindemellett odafigyelt a biztonságra is. Az eszköz úgy lett kialakítva, hogy a kerékpárról csak egy speciális kulccsal távolítható el – ha valaki mégis lopással próbálkozik, akkor a rendszer igen magas hangon kezd szirénázni. A természeti viszontagságokra is gondoltak a tervezők, hiszen a SmartHalo az előzetes tesztek alapján ellenáll esőnek, sárnak, hónak.

A biztonság mindenekfelett

És ha már szóba jött a biztonság. A közelmúltban bemutatott, Skylock nevet viselő „biciklizár” komoly fejtörés elé állítja majd a tolvajokat. A kerékpározás hazájában, Hollandiában (ahol többet költenek a lakatra, mint magára a bringára) valószínűleg pedig nagy hasznát veszik majd a szerkezetnek, amely folyamatos összeköttetésben áll a jármű gazdájával, és olyan beépített gyorsulásmérőt tartalmaz, amely hirtelen erőhatás esetén azonnal jelzést küld. Persze adott esetben távolról fel is oldhatjuk a zárat, vagy az is beállítható, hogy a védelem automatikusan feloldódjon. A fejlesztők természetesen a családtagokra, barátokra is gondolva úgy tervezték meg a Skylockot, hogy több eszközzel is megosztható legyen. Amiatt se kell aggódni, hogy a szerkezet lemerül, a beépített napelem ugyanis félévnyi tartalékot képes raktározni.

Szintén a bicikli és a biztonság témakörén belül alkotott nagyszerűt az elsősorban az autógyártásra specializálódott Volvo és az Albedo100 nevű svéd startup cég. A közös projekt során a fejlesztők olyan baleseteket vizsgáltak, ahol a rossz látási viszonyok miatt történt karambol autó és kerékpár között. Ennek megelőzése és elkerülése érdekében fejlesztették ki a LifePaint nevű festéket. A spray láthatatlan, színtelen, szagtalan anyag, amely csak a sötétben kezd el világítani, láthatóvá téve ezáltal a biciklit. Amellett, hogy a LifePaint hasznos, igen látványos is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.